Vandal X
(be)

Ze zijn een van de belangrijkste vaderlandse gangmakers van de twisted heavy rock én peetvaders van ‘s lands noiseterroristen als Raketkanon, Onmens en Blægger. Met trots presenten we u voor de vijfde maal op ons podium: Vandal X!

Vandal X. Naast een bom van een nummer op de debuutplaat van Unsane, is het ook een Limburgs duo dat al meer dan twee decennia oplawaaien van platen maakt. Als er iemand de eretitel Belgiës luidste verdient, zijn zij het wel. Geen toeval ook dat ze Unsane als inspiratiebron gebruikten voor hun groepsnaam, hun splijtende sound komt dicht in de buurt van die van de New Yorkers.

Noise en hardcore zijn de hoofdingrediënten van de molotovcocktail die Vandal X op je afvuurt. Twintig jaar geleden namen ze als eerste Belgische band op met Steve Albini, waarna ze op verscheidene nationaal en internationaal befaamde festivals geprogrammeerd werden: ze tourden met bands als Fugazi, Barkmarket, Sonic Youth en Girls Against Boys.

Om hun monstrueuze sound te kunnen herbergen bouwden ze een eigen studio op het de boerenbuiten, met de niets aan het toeval overlatende naam Louder Than Everyone.

Hun negende meesterwerk Blood on the Street werd eind maart uitgebracht bij 9000 Records, Consouling Sounds. Opnieuw overtreffen ze zichzelf en werd de plaat een muzikale mokerslag die lang blijft nazinderen. Een primaire bezetting van drums en gitaar: meer heeft dit tweekoppig monster niet nodig voor deze exceptionele teringherrie anno 1995.

Na jaren aan versplinterende live shows hebben ze ook op het podium nog niet aan enige agressie ingeboet. Vandal X spuwen hun waanzin als een torpedo richting publiek. De band live zien is leven!