WXII & Sven Verhaeghe
(be)

WXII is een artistiek trio bestaande uit geluidskunstenaar Peter Paelinck, muzikant en verteller Yves Bondue en fotograaf Luc Vanhoucke. Deze compagnons de route laten zich, net zoals Sven Verhaeghe, inspireren door het landschap voor het maken van soundscapes en muzikale improvisaties.

Sven Verhaeghe en Peter Paelinck werkten eerder samen voor A naturalist goes to War en If I was an insect/What a day that was!. Sven Verhaeghe groeide op in Roesbrugge en Peter Paelinck bracht zijn jeugd door aan zee. Het is geen toeval dat deze twee kunstenaars elkaar opnieuw ontmoeten voor We are water

Verhaeghe en WXII werken samen aan een multimediaal project Isara, Songs of the valley, te omschrijven als een audiovisueel getijdenboek waarin de seizoenen, volkse tradities, rituelen en herinneringen aan bod komen. De kunstenaars gaan ook in cocreatie met verschillende generaties mensen.

Op vaste plaatsen in het landschap (fieldstations) maken zij regelmatig beeld- en klankopnames met als doel het registreren van de seizoenen en de tijd. Deze opnames richten zich niet alleen op de natuur en de dieren maar ook op de mensen die zich langs de waterlijn verzamelen. De IJzer- en Handzame vallei wordt als het ware een filmset waarin zowel landschap als bewoners een belangrijke rol spelen. Het resultaat wordt een poëtisch filmessay die de kijker (en luisteraar) in een andere tijdservaring moet brengen. 

Tijdens de nocturne van Onverbloemd, vertonen we het filmessay van Verhaeghe op groot scherm. WXII begeleidt de beelden met een liveconcert.