4AD verduystert

za 14.04.2018

deuren open: 16:00 uur / begint om 16:00 / 13 € Korting / 15 € VVK / 17 € Kassa / Staand

concert @ 4AD

4AD verduystert

Don’t worry, I will look after you
I know that you have been searching
Now that you found me, you won’t have to search any longer

Een ode aan een spraakmakend radioprogramma.

Watter
(us)

U leest het goed: de eerste aankondiging van 4AD verduystert is niet de minste. Het Amerikaanse collectief Watter brengt een sublieme mix van alles wat thuis was bij Duyster. Verwacht u aan een verbluffende stijlencocktail van dynamische postrock, sfeervolle ambient, psychedelische rock, sinistere krautrock, experimentele jazz en hedendaagse elektronica, met Zuiderse en Oosterse invloeden.

Bij wie Watter niet meteen een belletje doet rinkelen: het collectief is het geesteskind van multi-instrumentalisten Zak Riles (Grails) en Tyler Trotter en steunt op samenwerkingen met Grote Namen Britt Walford (Slint), Rachel Grimes (Rachel’s), Bundy K. Brown (Turtoise), Todd Cook (Shipping News, The For Carnation) en vele anderen. Dominic Cipolla (Phantom Family Halo, Torres) vergezelt het duo op het podium tijdens deze tour.

Het debuut This World (2014) sloeg in als een bom en was het startschot van een succesverhaal: Watter tourde met het gelijkgezinde Om doorheen de V.S. en drie jaar later, na lange nachten boordevol improvisatie en experiment, brengt Watter History of the Future uit op het kwaliteitslabel Temporary Residence Ltd. (Hauschka, Mogwai, Grails, The Black Heart Procession…).

Op deze plaat vloeien verschillende emoties met een onvoorstelbare eenvoud in elkaar over. Het gemak waarmee gespeeld wordt met genres, doet vermoeden dat deze muziek in zijn natuurlijke vorm altijd heeft bestaan. De ijle melodielijnen en diep ronkende riffs van de gitaren creëren samen met de analoge synths een aanhoudende onderhuidse spanning die zindert doorheen je hele lijf. Maar niet gevreesd: hoop en warmte zijn nooit veraf, waardoor opgelucht ademhalen terug mogelijk wordt.

Watter staat eind april op het podium van het onvolprezen Roadburn festival (Tilburg), maar komt eerst langs bij ons. Het collectief voert je in 4AD gegarandeerd mee naar een intrigerend universum met de melancholie van een film noir!

Statue
(be)

“De sfeervolle, instrumentale songs van deze jonge Limburgers zijn gefundenes fressen voor Duyster, mocht dat programma nog bestaan natuurlijk.”, dixit De Standaard. Geen wonder dus dat Statue mag schitteren op de “4AD verduystert” affiche! 

Met de albums Statue (2013) en Calexico Point (2015) drukte de instrumentale wervelwind Statue reeds een stempel op de Belgische alternatieve muziekscene. Vandaag overtuigen de Limburgers opnieuw met hun derde huzarenstukje: de plaat Kasper (geproducet door Micha Volders) is gedurfd en speelt met muzikale grenzen qua klank en compositie. Ondanks de ongewone formatie van vier gitaristen, een bas en drums, klinkt Statue bijzonder strak en helder, boordevol detail en energie. Dit is samenspel van hoog niveau.

Na hun ontmoeting in de Hasseltse Hogeschool PXL-Music, veroverden deze heren al snel de gouden medaille tijdens de Maanrockrally en Theater aan Zee (2011). Ondertussen werd Statue reeds opgepikt door Klara en Studio Brussel, stond het sextet al op het podium van Pukkelpop en Leffingeleuren en speelde de band een show in Ancienne Belgique, vergezeld door o.m. Pascal DewezeWouter VlaeminckRodrigo Fuentealba… Je leest het goed: Statue heeft een palmares om U tegen te zeggen.

Statue baadt in een sfeer die zweeft tussen postrock, noise, experimentele en symfonische rock. Vergelijk Statue met Television aan een postrockinfuus, we horen jachtige drums à la Battles en gierende gitaren in de trant van Sonic Youth, Mogwai of zelfs Queens Of The Stone Age. Nu eens losgebarsten herrie, dan weer wondermooie verstilling; Statue klinkt dreigend en blijft toch dansbaar. Statue verveelt nooit.