Black Flower + Studio Shap Shap

deel een rit op carpool.be

vr 15.04.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / Studio Shap Shap begint om 20:30 | ► 13 € Korting / 15 € VVK / 17 € Kassa / 3.40 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Studio Shap Shap
(ne)

Zes uiteenlopende muzikanten gaan aan de slag met Nigerese samples, geluiden, klanken en zang. Klinkt als? Studio Shap Shap: muziek als een kleurrijke, tijdloze vertaling van het hedendaagse Niger!

Het oorsprongsverhaal van Studio Shap Shap is even wonderlijk als de band zelf. In november 2015 werd een nieuw radiostation opgericht in Niamey, Niger. Om snel bekendheid te verwerven zocht deze radio muzikanten die een serie singles kon maken, maar liefst 27 stuks in 3 dagen. Een zestal artiesten nam de uitdaging aan, en het contract werd “shap shap” getekend, oftewel ‘’snel en goed’’. De creatieve uitbarsting beviel hen zo goed, dat men besloot verder te gaan als… Studio Shap Shap.

Met leden uit een van Nigers meest geliefde bands, Mamar Kassey, en muzikanten van Mamane Burka creëert Studio Shap Shap een unieke tradi-moderne sound, die ze doeltreffend mikken op uw heupen, en waarmee ze moeiteloos de vergelijking met Konono No. 1 of Staff Benda Bilili doorstaan. Met een overtuigde levensvreugde, een begeesterende podiumact en een duidelijk democratiserende boodschap brachten ze in 2016 hun eerste album Chateau 1 uit, vernoemd naar de wijk waar ze elkaar ontmoetten. Op dit album, live opgenomen in de open lucht van de stad Niamey, vermengen de musici traditionele instrumenten (douma, talking drums, kindé, molo, komsa, etc.) met de klanken van hun broeierige hoofdstad: van kakelende kippen tot het geraas van de metropool.

En hun insteek slaat aan, getuige fantastische concerten op festivals als Esperanzah (BE) en Rototom (SP). Het Franse Midi Libre schrijft dan ook: ‘Studio Shap Shap is de smakelijke verrassing van het festival […] de muziek van Studio Shap Shap, voortreffelijk, licht en vol frisheid’. Laat het smaken!

Black Flower
(be)

Afrikaanse grooves en Oriëntaalse sferen, archaïsche en futuristische klanken: Black Flower is de mishmash waarin dit alles samensmelt tot een kolkende 21ste eeuwse Ethio-dub-jazz trip.

Componist en multi-instrumentalist Nathan Daems (Dijf Sanders, Ragini Trio, Echoes of Zoo) voert het exotisch ingekleurde Black Flower-universum aan, bijgestaan door een rits berucht groovende muzikanten als drummer Simon Segers (MDC III, De Beren Gieren), koperblazer Jon Birdsong (dEUS, Beck, Calexico), toetsenist Karel Cuelenaere en Filip Vandebril (o.a. Lady Linn).

Black Flower’s nieuwe muziek beschikt over een kokende energie: met ongehoorde synth- en orgelklanken, live modulaire effecten op de drums, het gebruik van verschillende soorten fluiten… Typisch voor de psychedelische en zichzelf steeds heruitvindende identiteit van de band. Net als magma worden de opzwepende ritmes en melodieën met oosterse invloeden pas solide als ze hun weg naar de oppervlakte gevonden hebben. Het nieuwe album zal dan ook, geheel toepasselijk, Magma heten, als een perfecte metafoor voor Black Flowers creatieproces.

Black Flower balanceerde steeds op het elektrisch spanningsveld waar Roemeense & Balkan-invloeden, Westerse melodieën en Ethiopische toonladders kosmisch samen knetteren. Als Magma verstolt hun jongste balanceringsact in een gedurfd album.