Chantal Acda + Mati Le Dee

deel een rit op carpool.be

vr 28.01.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / Mati Le Dee begint om 20:30 | ► 11 € Korting / 13 € VVK / 15 € Kassa / 3 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Mati Le Dee
(be)

Met ‘The Broken Heart of Mati Le Dee’ brengt multi-disciplinair artiest Elke Andreas Boon een verhaal over liefde, verlies, inzicht, vergeving en wijsheid opgebouwd uit grimmige strijkers, uitgeklede poëzie en kwetsbaar krachtige vocalen.

Mati Le Dee, schuilnaam van muzikant bij GAUSS en voormalig 4AD-residenten Mary & Me en beeldend kunstenaar Elke Andreas Boon, schrijft, zingt en speelt de hoofdrol in The Broken Heart of Mati Le Dee. Tien nummers lang brengt Mati Le Dee, ondersteund door Janne Vanneste (piano),  Noreen Broeckhove (altviool), Joshua Dellaert (contrabas), Eline Duerinck (cello) en Anna Buevich (viool), haar relaas over de minnepijn. Een 21e eeuws volwassen sprookje om te dansen, dromen, te verlangen en opnieuw te leren lief te hebben.

De songs, sound, teksten, performance, kostuums en het artwork van Mati Le Dee vormen één consistent geheel, één portaal tot een zuurzoete wereld vol stekels: fragiel, donker en verleidelijk, waar demonen en engelen in ronddwalen. Muzikaal uitgepuurde en uitgebalanceerde songs, gedragen door de sterke stem van Mati Le Dee, die heen en weer schipperen tussen sombere indie in de stijl van Perfume Genius, sobere kamerpop en theatraliteit à la Dresden Dolls.

Net als geestverwante artiesten Joanna Newson, Tori Amos of My Brightest Diamond voert Mati Le Dee haar muziek aan met gelijke delen intimiteit en agressie, waarmee ze een waarachtige vrouwelijke poëzie neer zet. Te midden van het verdriet en de gekneusde tederheid bespeurt Mati Le Dee steeds hoop, en een vrouwenstem fluistert ons naar het eind van de voorstelling dan ook zalvend tegemoet: Be Strong / Be calm / The end of this will only take a moment.

Chantal Acda
(be)

Licht als de lucht, wijd en zijd… Chantal Acda’s muziek ademt het leven hoopvol in en uit. Met haar jongste album ‘Saturday Moon’ laat ze haar krachtigste en meest instinctieve kant zien, als instant levenslucht voor onze ziel.

Chantal Acda, bekend van Isbells, Sleepingdog, True Bypass en Marble Sounds, stond al in verschillende gedaanten bij ons op de planken en mogen we met trots een vriendin van het huis noemen. Steeds weer grijpt ze naar onze keel door haar oprechte kwetsbaarheid, de eerlijkheid, het toelaten van inherente imperfectie en net daarin ultieme schoonheid vinden. Mojo noemde de muziek van Chantal Acda ooit ‘zacht als verse sneeuw’, en dat kunnen wij alleen maar beamen. Maar met Saturday Moon ging Acda anders te werk dan haar vorige albums. Initieel gestart vanuit de wens om zelf op de producerstoel plaats te nemen, liet ze in het proces plots meer vrijheid, en connecteerde ze met een pak muzikaal begeesterde mensen. Ongecontroleerd werd het een feest voor het impulsieve en het chaotische, waar ze nooit eerder aan toe gaf in haar werk.

Saturday Moon hoefde voor Acda niet in een genre-kastje te horen, en deze vrijheid van muzikale gedachten is te horen. Humo prees met: “Voor ‘Saturday Moon’ van Chantal Acda trekken we een vers blik superlatieven open (**** ½) ” en OOR, ja Acda wordt steeds vaker in het buitenland opgemerkt, verwoordde het nog treffender: “Zij is het die met haar zuivere, zalvende stem de fraai verwoorde zoektocht naar connectie en innerlijke rust naar een zeldzaam hoog niveau tilt.” Met 18 muzikanten op de plaat (variërend van strijkers, horens, piano…) creëert ze caleidoscopisch universum, even eclectisch als het leven zelf. Kijkend door haar Saturday Moon-caleidscoop zie je niets dan kleine parels, hoopvolle zoektochten in een zoekende wereld.