Joe Gideon with Jim Sclavunos & Gris-de-Lin + Echo Beatty

deel een rit op carpool.be

vr 27.03.2020

| ► deuren open: 20:00 uur / Echo Beatty begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2,80 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Echo Beatty
(be)

Een van ’s lands strafste muzikantes verschuilt zich achter de noemer Echo Beatty. Annelies Van Dinter releasete onlangs een geniale ep, waarop haar adembenemende stem je een beklijvend verhaal vertelt van transformatie, melancholie en hoop, doorheen vier parels van songs.

Van Dinter ademt sinds jonge leeftijd muziek. Als autodidact schreef ze al op haar vijftiende eigen songs en ging ze door het leven met een gitaar onder de arm of drumstokken in de handen. In 2011 stampte ze Echo Beatty uit de grond. Van Dinter werd daarbij al snel vergezeld door haar toenmalige partner in crime Jochem Baelus (Slumberland).

Het debuut Tidal Motions (2013) kon op ontzettend veel bijval rekenen van de muziekpers. Zo selecteerde De Morgen het album als een van de beste van het jaar. Ook Nonetheless (2016) kreeg lovende reviews. Desondanks blijft Echo Beatty in de schaduw vertoeven. Met de ep Ode To The Attempt (2019), zoekt Van Dinter het licht op en richt ze de schijnwerpers volledig op zichzelf. Jochem Baelus staat niet langer aan haar zij: ze keert terug naar de bron van de band als solo-artieste. Op het podium presenteert ze haar ep, de eerste alinea van een gloednieuw hoofdstuk, met full band.

Echo Beatty klinkt kwetsbaarder dan ooit. Doorheen de ep luisteren we naar de transformerende reis die Van Dinter ondernam na een pijnlijke en turbulente periode in haar leven. De vier bezwerende songs, die meer dan eens naar de kraag grijpen, dansen op de grens tussen alternatieve indiepop en -rock.

Nog niet overtuigd? Doorheen de jaren kozen Trixie Whitley, Mauro Pawlowski, The Black Heart Rebellion en Bed Rugs voor Echo Beatty als side-kick. Dat kan al tellen, nietwaar?

Joe Gideon with Jim Sclavunos
& Gris-de-Lin
(uk)

Joe Gideon with Jim Sclavunos & Gris-de-Lin: een excentrieke songwriter met twee topmuzikanten aan zijn zij. Het trio grossiert in wereldsongs die zich situeren op het kruispunt van singer song, roots, blues, gospel en americana.

Joe Gideon kwam voor het eerst onder de aandacht met zijn band Bikini Atoll in 2003. De band werkte samen met de legendarische producer Steve Albini, had een contract bij het befaamde Londense label Bella Union en ontving lovende recensies voor hun zinderende americana. Als start van een muzikale carrière kan dat tellen.

Met Joe Gideon & The Shark, scherpte Gideon in duo met zijn zus Viva zijn singer-songcapaciteiten verder aan. Hun debuut werd destijds met zes sterren bekroond (waarbij normaliter een maximum van vijf geldt) in Time Out magazine. Joe Gideon & The Shark tourde onder andere met Seasick Steve en Nick Cave & The Bad Seeds.

De vriendschap was bezegeld: Jim Sclavunos, drummer bij The Bad Seeds, vervoegt Joe Gideon voor zijn soloproject. Samen met toetseniste/saxofoniste/ singer-songwriter Gris-de-Lin releasen ze het debuut Versa Vice in 2016. Een lp die geheel onterecht grotendeels onder de radar bleef, maar toch op heel wat bijval kon rekenen van de gespecialiseerde muziekpers. Kevin Morby nodigde de band bovendien uit om samen op (echter door ziekte geannuleerde) tour te gaan.

Binnenkort breidt het trio hier een vervolg aan. Eind januari 2020 brengen ze hun tweede langspeler Armagideon uit op Clouds Hill. We horen gelaagde arrangementen van een heel arsenaal aan muziekinstrumenten (sax, toetsen, vibrafoon, percussie), dansbare grooves, hier en daar een weerbarstige riff en mijmeringen over tijdsreizen, oerzaligheid, reptielmensen en onderkaken. Jawel, je leest het goed. Dit alles wordt gedragen door de warme en uitnodigende stem van frontman Joe Gideon.