Strand of Oaks (warming up show) + Squirrel Flower

deel een rit op carpool.be

di 04.02.2020

| ► deuren open: 19:30 uur / Squirrel Flower begint om 20:20 | ► 15 € Korting / 17 € VVK / 19 € Kassa / 3,80 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Squirrel Flower
(us)

Squirrel Flower balanceert tussen duisternis en licht, tussen verdriet en hoop. Waar een afgrond steeds op de loer ligt, maar een vangrail een catastrofe vermijdt. De jonge singer-songwriter neemt je met haar prachtige stem en trefzeker gitaarspel mee op sleeptouw doorheen haar eigen verhaal.

Squirrel Flower is het alterego van Ella O’Connor Williams, een 23-jarige indie singer-songwriter afkomstig uit Iowa.

In een – gezien haar jonge leeftijd – nog niet zo’n ver verleden, startte Williams als folkmuzikante. Vanuit een sterke DIY-filosofie, releasete ze op eigen houtje haar eerste twee ep’s: ze nam zowel het producen als het maken van de video’s op zich. Op haar tweede ep Contact Sports veranderde ze het muzikale geweer van schouder. Ze liet de folk achter zich en schreef peinzende ballades met verpletterende rockrefreinen. Haar muziek bracht haar tot op het podium als support voor niemand minder dan Soccer Mommy, Adrienne Lenker (Big Thief), Julien Baker en Frankie Cosmos. Dit keer mag ze samen op tour met Strand of Oaks. Niet toevallig allen een grote inspiratiebron voor Squirrel Flower.

Refererend naar haar geboorte, toen ze in een intacte vruchtzak ter wereld kwam, doopte ze haar eerste langspeler toepasselijk I Was Born Swimming. De release staat pas gepland op 31 januari 2020, maar met de eerste vooruitgeschoven single Red Shoulder krijgen we al een voorsmaakje te horen van een veelbelovende plaat. Een leuke extra: er is een uitgave op gerecycleerd vinyl in regenboogkleuren beschikbaar.

Verwacht je aan een warm bad vol diepe emoties.  Doorheen twaalf songs verlaten we Iowa, reizen we naar Boston, houden we halt in Massachusetts en komen we aan in New York, waar de plaat werd opgenomen met Gabe Wax (Adrienne Lenker, Palehound) aan de knoppen.  Schijnbaar moeiteloos vertaalt Squirrel Flower alle emoties die haar wankele pad kruisen, zowel in haar lyrics en doorheen haar interessante stemtimbre, als in haar melancholische gitaarspel. Hevigere uithalen worden afgewisseld met rustige, betoverende ballades. Knap.

Strand of Oaks
(us)

Met ‘Eraserland’ schudt Tim Showalter, het muzikale brein achter Strand of Oaks, een ijzersterke lp uit zijn mouw. In tien intense, doodeerlijke en rauwe songs legt hij wederom zijn ziel bloot. Repeteren en opwarmen voor zijn Europese tournee doet hij bij ons. En daar kan jij bij zijn…

Strand of Oaks’ debuutplaat Leave Ruin (2003) ontstond nadat Tim Showalter’s huis afbrandde, zijn verloofde hem verliet en hij dagenlang dakloos rondzwierf door de straten van Philadelphia. Zestien jaar later, wanneer hij bijna verdrinkt in een zee van depressie en twijfels, hengelen de muzikanten van My Morning Jacket (in 2000 in 4AD) – met gitarist Carl Broemel op kop – hem er net op tijd uit. Samen met o.m. Jason Isbell en Emma Ruth Rundle werken ze aan een nieuw meesterwerk: Eraserland. Wat blijkt? In tijden van wanhoop en verwarring produceert Showalter het beste werk. Op deze plaat draagt hij het hart meer dan ooit op de tong. Eraserland is een rauwe, donkere plaat, maar de lp fungeert tegelijk ook als een ode aan de hoop: “Welcome to Eraserland, where we all can start again.”

In het palmares van Strand of Oaks horen we loner-folk, ingetogen americana, maar ook potige rocksongs, epische dwarse gitaarsolo’s en een teug psychedelica. Showalter vertaalt zijn sterke oeuvre met de grootste oprechtheid live, wat hem al heel wat sterren opleverde.

Zijn sound is doordrenkt in melancholie. Duyster was dan ook fan van het eerste uur. De liveversie van JM (Heal) bij de radioshow, kreeg heel wat gevolg en maakte zijn relatie met het Belgische publiek net dat tikkeltje specialer.

We voorspelden in 2014 een doorbraak voor Strand Of Oaks en zo geschiedde: de man heeft ondertussen een grote aanhang Belgische fans, Weird Ways kreeg een plaats in de Afrekening (Stubru), hij speelde op Rock Werchter, Cactus festival en voor een volle zaal in Trix en De Zwerver. Vorig jaar bracht Showalter een bezoek aan De Roma met Strand of Oaks Joins Jason Molina’s Magnolia Electric Co. On Tour, wat resulteerde in een onvergetelijke en adembenemende avond. Kom aan de lippen hangen van deze charmante teddybeer en ervaar de betovering aan den lijve in onze gezellige club.