bààn
(be)

Bààns meeslepende sound houdt je van meet af aan in een muzikale houdgreep waaruit je jezelf heel moeilijk kan loswringen. Tegenstribbelen hoeft niet. Het duo vervoert je immers met grote tederheid naar uiterst mooie hogere sferen.

Bààn creëert soundscapes zwevend tussen ambient, psych, rock en jazz en is een kei in het scheppen van een sfeer waarin de luisteraar zichzelf volledig verliest. Hun muzikaal universum leunt sterk aan bij de instrumentale krautrock van Can en dichter bij huis Go March en hun spaced-out sound stuurt je op een bààn rond de aarde.

Brusselaars Pascal N. Paulus (toetsen) en Jean-Philippe De Gheest (drums) zijn sinds 2016 de bezielers van bààn. Paulus werkte in het verleden al samen met o.m. Melanie De Biasio, La Jerôme en Kris Dane. De Gheest is percussionist bij Piloot en sloeg de handen eerder in elkaar met Mark Lanegan.

Deze Brusselse tandem releasede kort na oprichting een baanbrekend debuutalbum. De titelloze instrumentale plaat omvat twee uitgesponnen tracks, gooit alle onnodige opsmuk overboord en klinkt bloedmooi in zijn eigenzinnige simpliciteit. Elke toets, elke slag, maakt deel uit van de betovering. Samen met fotograaf Maël Lagadec ontwikkelde de band voor deze tracks twee films waarin de muzikale atmosfeer van bààn op beeld vastgelegd wordt.

Heel binnenkort gooit het duo het tweede album Outtakes de wereld in. Een collector’s item dat alleen digitaal en in beperkte oplage op cassette beschikbaar zal zijn. Benieuwd? Wentel je in bààns warme muzikale deken op 7 juni in 4AD.