MDCIII

vr 11.01.2019

deuren open: 20:00 - 23:00 uur / 20:00 begint om 20:30 / 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa / Staand

concert @ 4AD

MDCIII
(be)

Eén van de meest prominente spilfiguren van The New Wave of Belgian Jazz, Matthias De Craene, slaat met MDCIII vrijelijk alle jazzclichés aan diggelen en verleidt de luisteraar met het intrigerend spel tussen saxofoon en drums.

Dat de jongste lichting jazzmuzikanten in België wel erg spannende dingen doen, wist u vast al. Van Robin Verheyen (Taxiwars ea.) compromisloze, briesende saxofoonspel, de eclectische mix van Black Flower, de hoekige grooves van De Beren Gieren, de broeihaard van jazz, funk, rock, hiphop en next level-elektronica van Lander Gyselinck’s STUFF. en Beraadgeslagen, de Belgische jazz floreert als nooit te voren. Wonderkind Matthias de Craene, saxofonist bij Nordmann, voegt met MDCIII een hoogst interessant specimen toe aan deze wonderlijke jazzwereld.

Naar lichtend voorbeeld van Interstellar Space, het postuum uitgebrachte album van John Coltrane met Rashied Ali stelt MDC III de spirituele interactie tussen saxofoon en drums centraal. Samen met Simon Segers (De Beren Gieren) en Lennert Jacobs (The Germans, The Hong Kong Dong) dissecteert, (her)interpreteert en verbouwt De Craene deze sound tot een geheel eigen interpretatie.

MDCIII voelt vrij aan: vrij van vorm en vrij van logica. De band dompelt je onder in ritualistische ritmes, ondersteund door het zachte geluid van drumborstels op de vellen, en een uitnodigende en bijwijlen ook extatische sax. De debuutplaat van MDCIII, Dreamhatchers, laat je alle hoeken van de jazzkamer zien, in 1000 klanken, kleuren en geuren tegelijk. Het resultaat is een intrigerende plaat, die –het lijkt wel- het onderbewuste tot leven brengt, tropische nachtmerries heen en weer laat paraderen en de spanning steeds hoger opdrijft: dat hogepriester Dijf Sanders zijn voodoo-zegen uitsprak over MDCIII is meer dan duidelijk!

MDCIII beklijft, verwondert en laat je met een onbehagelijk gevoel achter. De Belgische jazzwereld heeft er weeral een prachtige rusteloze telg bij.