Portland
(be)

Met de oorwurm Pouring Rain behaalde Portland de gouden medaille in De Nieuwe Lichting 2018 (Stubru). Sindsdien wordt de dromerige indiepop/americana van de veelbelovende band grijsgedraaid op de Vlaamse radio. Terecht!

Portland weet te overtuigen in het Belgische muzieklandschap. In 2016 behaalde Portland, toen nog als duo, een finaleplaats in Humo’s Rock Rally. Frontman Jente Pironet en toetseniste/zangeres Sarah Pepels laten zich sindsdien vergezellen door Gill Princen op keyboards en Arno De Bock op drums (allen met wortels in de pop- en rockschool PXL in Hasselt). Dat blijkt een succes: met glans kroonden ze zich dit jaar tot De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

De lovende juryverslagen en reviews spraken boekdelen. Zo schreef De Morgen: “Met ‘Pouring Rain’ legden ze meteen één van de allermooiste songs van deze editie voor, waarin woorden als “etherisch”, “americana” en “tijdloos” spontaan verschenen in notitieboekjes.”

Portland – genoemd naar de gelijknamige stad in de V.S. waar inspiratiebron Ellioth Smith een tijdlang verbleef en die tevens bekend is om zijn singer-songwriterscene – zoekt grenzen op tussen hedendaagse indiepop, traditionele singersong, aardige americana en folk, en flirt met elektronica. Het gitaargetokkel van Pironet vervlecht moeiteloos met de keys van Pepels en hun wondermooie vocals doen ons opstijgen naar hogere oorden.

Het dromerige geluid van Portland zweeft tussen weemoed en hoop. Voor de meerstemmige samenzang boordevol nuance en subtiliteit, gaan we helemaal overstag. Onze noorderburen zijn ondertussen ook fan: wij voorspellen een mooie, internationale toekomst voor dit jonge kwartet.