RAKTA
(br)

Diep vanuit de Braziliaanse underground komt RAKTA aangestoven, vermomd als de schreeuwlelijke nazaten van Crass of The Banshees, maar bij nader inzicht hedendaagse oppergodinnen die de post-punk een 21e-eeuwse wedergeboorte schenken.

Tribale percussie, uitgesmeerde synths en een solide diepe bas, diepgeworteld in deathrock, post-punk en psychedelica… RAKTA lijkt op het eerste zicht te pompen uit het vaatje van ‘Post Punk-Grootheden’ als Crass, The Birthday Party of het Duitse Xmal Deutschland. Maar niets is wat het lijkt bij deze drie vrouwen uit São Paulo. Hun illustere voorgangers shoegazeden op de mechanische precisie van de postpunk uit de vroege jaren ’80, RAKTA haalt deze vakkundig door de mangel. Hun laatste twee albums III en Oculto Pelos Seres bewijzen dat deze Brazilianen veel meer zijn dan een doorslagje van hun culthelden.

RAKTA verbouwt met zijn gedeconstrueerde ritmes de maag, tot je hoofd niets anders hoort dan de sinistere mantra’s uitgeschreeuwd door frontvrouw Paula Rebellato. Instinctief, intuïtief en vooral intrigerend. Rebellato smeert haar Portugese lyrics uit over de songs tot haar uitwaaierende stem, de pulserende bas, de gemanipuleerde synths en repetitieve ritmes tot één versmelten in een uitgepuurde chaos. Een verpulverende oerschreeuw die het brein voedt, het lichaam, maar bovenal de geest.

Sinds 2012 zijn de leden van RAKTA de Braziliaanse hogepriesteressen van een wereld vol dissonante chaos. Laat u overrompelen door hun huiveringwekkende sound, door hun akelige kadans die zich op 1 december zal uitstrekken van São Paulo tot aan de oevers van de Handzamevaart.