An Deceuninck

°1968 Knokke

An studeerde Regentaat PO en Monumentale schilderkunst. Na een ongeval, een lange revalidatieperiode en een korte carrière als hoedenmaakster volgde ze fotografie aan de academie in Knokke.

An maakt zelfportretten, en beelden van mensen die haar na aan het hart liggen: ‘Die laten me toe mijn gevoelens te vertalen: angst, pijn, frustratie… Maar ook schoonheid, passie, geluk, vrijheid en weirdness.’

Voor 4AD maakt An een selectie uit haar reeksen ‘The Red Cardinal’ en ‘Pierrot Lunaire’.

Over ‘The Red Cardinal’: Volgens de Noord-Amerikaanse Indianen zou de kardinaal-vogel zorgen voor een veilige tocht naar het hiernamaals. Zijn vlucht naar de zon is een teken van geluk en voorspoed. Andere bronnen zien in de helrode kleur van de vogel dan weer een symbool voor het bloed van Christus, het universele lijden.

Over ‘Pierrot Lunaire’: het uit 21 gedichten tellende stuk, geschreven door A. Giraud, inspireert dichters, schrijvers, kunstenaars en componisten van Hartleben, Schönberg tot de gelijknamige film van Bruce Labruce. Beïnvloed door deze traditie maakt Deceuninck op haar beurt nieuwe beelden.