CON-FRONT
(eu/be/si/mk/fr)

CON-FRONT is de vrucht van een jong internationaal gelegenheidscollectief, een artistieke creatie waar heden en verleden in elkaar klikken. Acht jonge Belgische, Franse, Sloveense en Noord-Macedonische pop- en rockmuzikanten en visuele kunstenaars creëerden onder leiding van de Belg Mathijs Bertel (Ansatz der Maschine) een compositie waarin beeld en muziek onlosmakelijk verbonden zijn. 4AD selecteerde speciaal voor dit project muzikant Koen Quintyn (Tessa Dixson en St. Grandson) en audiovisuele kunstenares Aïlien Reyns (TRIPOT).

CON-FRONT verbindt West-Europa met de Balkan. Het gedeelde Europese verhaal van Wereldoorlog I krijgt een hedendaagse audiovisuele interpretatie. De Grote Oorlog woedde over het hele Europese continent. Overal langs de frontlijn vinden we dezelfde geaccidenteerde landschappen terug, bevolkt door mensen en hun verhalen. In tien bewegingen worden verschillende emoties verbonden aan vluchten voor conflict, verkend. Historisch materiaal sluipt letterlijk de creatie binnen. CON-FRONT vervlecht subtiel field recordings, archiefbeeld en -geluid, animatie en video tot een beklijvend geheel, dat zich muzikaal laat labelen met postrock, electronica, neo-klassiek en filmisch.

Oorlog is van alle tijden. De geschiedenis herhaalt zich, vaak tot in een trieste absurditeit. CON-FRONT vertelt met muziek en beeld het universele en internationale relaas van burgers die getroffen door conflict gedwongen hun heimat moeten verlaten. De acht artiesten lieten zich tijdens residenties inspireren door de verhalen aan het oorlogsfront dat Europa 100 jaar terug van West naar Oost doorsneed. Maar ook door WOII, de Balkanoorlogen en de actuele vluchtelingencrisis die Europa nog steeds beroert.

CON-FRONT is niet alleen grensoverschrijdend maar ook grensverleggend. Breuklijnen vervagen, genres versmelten, individuele verhalen uit heden en verleden kristalliseren tot een pijnlijk universeel geheel. De geschiedenis kolkt onverstoord verder, wat voorgoed verleden leek is morgen misschien terug brandend actueel.

De Italiaanse cineaste Chiara Caterina volgde de jonge bende van CON-FRONT een jaar lang op de voet tijdens hun creatieproces en legde hun artistieke zoektocht vast in de documentaire ‘Hey Youth’. Vanavond wordt de documentaire om 19u30 en 21u20 vertoond in onze middelste repetitieruimte.

CON-FRONT is een coproductie van Muziekclub 4AD (België), Le Grand Mix (Frankrijk), Walk of Peace Foundation (Slovenië) en MKC (Noord-Macedonië).