Dans Dans + Hanggai

deel een rit op carpool.be

za 04.04.2015

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Dans Dans
(be)

Dans Dans is de verbluffende synergie van drie Vlaamse rasmuzikanten: Bert Dockx (bezieler van Flying Horseman en Strand) op gitaar, Fred ‘Lyenn’ op bas en Steven Cassiers (o.a. Dez Mona) op drums.

Samen spelen ze heerlijk uitgesponnen donkere composities waar het goed toeven is. Van garagejazz, psychedelische blues en extatische noir soundtracks tot spacey rock-‘n-roll: de labels die Dans Dans opgekleefd krijgt zeggen alles over de eclectische aanpak.

Dit najaar releasten ze hun derde parel 3 op Unday/News en ook deze werd met sterren overladen. De plaat schopte het bovendien tot de eindejaarslijstjes van elke zichzelf respecterende muziekliefhebber.

Zoals de titel verraadt gaat het meer dan ooit om drie mensen die sámen muziek maken. Schouder aan schouder bewegen ze zich als een volmaakte drie-eenheid behoedzaam doorheen een duister muzikaal landschap van jazz, psychedelica, exotica, noise en improvisatie.

Een optreden van Dans Dans lijkt altijd te kort, als een roes die de stilte achteraf haast ondraaglijk maakt. Wereldklasse van eigen bodem.

no video

Hanggai
(mn/cn)

Hanggai is een Chinees-Mongoolse band die op unieke wijze Aziatische volksmuziek en Mongoolse keelzangen mixt met hedendaagse Westerse invloeden als rock, punk en pop.

Het zeskoppige gezelschap bestaat stuk voor stuk uit supergetalenteerde muzikanten. In even melancholieke als opzwepende liederen verhalen ze over de cultuur van het platteland die het ook in Mongolië moet afleggen tegen die van de grote stad.

Het duurde dan ook niet lang voor dit ensemble in het vizier van de Westerse pers kwam. Zowel Mojo, The Guardian als Pitchfork omarmden Hanggai en al gauw sloeg de band aan het toeren over liefst vijf continenten met stops op toonaangevende festivals als Roskilde, Lowlands en Sziget. Vlaanderen bleef eigenaardig genoeg tot op heden buiten schot maar daar brengen wij nu verandering in.

Hanggai smeedt een amalgaam van tradities en culturen om tot een volstrekt unieke sound. Hun blik op muziek lijkt dan ook even wijds als de Mongoolse steppe of de Gobi woestijn. Ook live hoeft het niet te verwonderen dat deze heren een enigmatische performance weten neer te zetten. Goedkoper dan dit kan een Transsiberische rit niet worden.