Gyedu-Blay Ambolley and his Sekondi Band + Jamaican Jazz Orchestra

deel een rit op carpool.be

za 02.11.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / Jamaican Jazz Orchestra begint om 20:30 | ► 12 € Korting / 14 € VVK / 16 € Kassa / 3,20 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Jamaican Jazz Orchestra
(be)

We verwelkomen ze voor de tweede maal in onze club en ze brengen hun veelbelovende kersverse plaat mee: Jamaican Jazz Orchestra! Wees gewaarschuwd: de aanstekelijke mix van reggae, ska en jazz van dit achtkoppige orkest heeft het op jouw heupen gemunt.

Jamaican Jazz Orchestra is het project van Wouter Rosseel, beter bekend als de gitarist van ‘s lands grootste reggaetrots: Pura Vida. Met eersteklas muzikanten van onder meer Lee ‘scratch’ Perry, Congo Ashanti, Pura Vida en Tiny Legs Tim in de rangen, bouwde WoWie een instrumentale bigband uit om u tegen te zeggen. Samen bezetten ze op ongeziene manier het kruispunt tussen enerzijds jazz en anderzijds reggae, ska en rocksteady.

Ze verslinden sinds de beginjaren de festivalpodia van Reggae Geel, Gentse Feesten, Pole Pole, Kokopelli, Copacabana, Irie Vibes… en geven muurbloempjes er steevast geen schijn van kans.

Inspiratie halen ze niet bij de minsten: The Skatalites, Ernest Ranglin, Monty Alexander, Bob Marley, Jackie Mittoo… Gooi er ook nog een vleugje Django Reinhardt tegenaan en het plaatje is compleet: schitterende jazzy vibes van eigen kweek!

In 2015 stelden ze bij ons hun debuut Encounters (Zephyrus Records) voor. Deze plaat leverde veel waardering op, waardoor wij staan te popelen het nieuwe album Rain Walk (najaar 2019) te mogen beluisteren.

En jawel, vanavond brengen ze dit gloednieuwe album mee. Loop alvast warm met de good vibes van vooruitgeschoven single Happy Earthquake!

Gyedu-Blay Ambolley and
his Sekondi Band

(gh)

Brand je voetzolen met levende legende Gyedu-Blay Ambolley and his Sekondi Band! Dit belooft een ongezien afrobeat feestje te worden, gebracht door een ijzersterke live band.

De Ghanese Gyedu-Blay Ambolley is heer en meester van een groovy blend van funk, soul, afro, highlife en jazz. Hij doopte zijn eigen sound als Simigwa-Do, refererend naar zijn debuutalbum uit 1973 dat bovendien beschouwd wordt als een van de grondleggers van de hiphop/rap. Na aandringen van heel wat muziekliefhebbers werd deze legendarische plaat vorig jaar heruitgebracht. Ondertussen heeft de man al meer dan dertig (!) albums op zijn naam en brachten Analog Africa, Mr. Bongo en Strut verschillende reissues uit.

Met als bijnaam “de James Brown van Ghana”, worden de verwachtingen hoog gespannen. We gooien er nog een schepje bovenop: Ambolley stond reeds zij aan zij met niemand minder dan highlifekoning Ebo Taylor, afrobeatgod Fela Kuti, Pata Pata koningin Miriam Makeba en saxy funkbeest Manu Dibango.

Geïnspireerd door jazzgrootheden Charlie Parker, John Coltrane, … groeide hij zelf uit tot een getalenteerde saxofonist. Ambolley is echter van verschillende markten thuis, want ook producen, arrangeren en componeren kent voor hem geen geheimen.

Niet enkel de swingende instrumentals blijven nazinderen. Gyedu-Blay Ambolley schrijft immers treffende teksten die handelen over kolonisatie, vrouwenrechten en (on)rechtvaardigheid. Een man met een boodschap dus, zoals wij het graag hebben.

Nog niet overtuigd? Laat je dan prikkelen door de enthousiaste publieksreacties van hun concert in AB (begin februari):

 • “The best party of this beginning year!”
 • “Thank you Gyedu Blay Ambolley & His Sekondi Band. You’re better than a doctor.”
 • “Fantastic evening! A very energizing group of excellent musicians!”
 • “Un de mes meilleurs concerts. Quelle énergie communicative!”

Tropicalidad kon dan weer niet wachten om Ambolley opnieuw aan het werk te zien. Wel, goed nieuws: hij staat met zijn voltallige, superstrakke Sekondi Band op zaterdag 2 november in Diksmuide!

 • facebook

  Facebookpagina Gyedu-Blay Ambolley and his Sekondi Band

 • bekijk video

  Gyedu-Blay Ambolley and his Sekondi Band – live (Amsterdam)

 • website

  Website Gyedu-Blay Ambolley