Lightnin’ Guy + The Band Of Willies

deel een rit op carpool.be

vr 29.03.2013

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Lightnin’ Guy

(be)

Het klinkt als een stoffig cliché, maar de Gentse bluesman Lightnin’ Guy is één van de hardst werkende muzikanten uit de Belgische blues en roots scene. Voor wie bewijzen wil: de man speelde het afgelopen jaar alleen al een slordige 200 shows in binnen- en buitenland, hij vertegenwoordigde ons land op de European Blues Challenge in Berlijn (en werd knap vierde) en tekende een platencontract bij het prestigieuze platenlabel Dixiefrog Records (waar hij in het goede gezelschap verkeert van Sonny Landreth, Eric Bibb, Duke Robillard en Bjørn Berge).
Lightnin’ Guy, nom de plume van Guy Verlinde, groeide op in het West-Vlaamse Aartrijke en was als kind al geobsedeerd door alles wat met muziek te maken had. Op zijn zestiende ontdekte hij de gitaar en de blues en een jaartje later richtte hij Smokin’ Chillums op, een band waarmee hij zes jaar lang intensief het land rond toerde. Binnen de Gentse scene kwam hij onder de invloedssfeer van bluesgrootmeester Marino Noppe, van wie hij de knepen van het vak leerde en met wie hij samen in Maxwell Street en Mo’ Rice speelde, bands die hem tot in de verste hoeken van Europa en Amerika brachten.
Lightnin’ Guy is een echte rasperformer die met totale overgave en tonnen energie zijn publiek als geen ander weet in te palmen. Zijn unieke en passionele stijl en zijn excellent slide & harperspel maken het plaatje af. In mei 2013 verschijnt zijn eerste studio album Powered by the Blues (Dixiefrog & Parsifal) dat hem, ondermeer door de steun van Radio 1, onder de aandacht van een – terecht – breder publiek zal brengen. Deze avond komt langs met vijf muzikanten om al even een voorsmaakje te geven van zijn nieuwe plaat.

The Band Of Willies

(be)

Opwarmer van dienst is het Oudenaardse bluesrock collectief The Band of Willies. Willem ‘Willie’ Tack richtte de groep op in 2009 en sindsdien schoot het viertal stevig wortel in de vruchtbare rootsrock aarde, waar ze in het goede gezelschap verkeren van hun voorbeelden Elmore James, Robert Johnson, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan en John Mayer. Samen met bassist Pieter-Jan Vancamelbeke, gitarist Laurent Vanden Broecke en drummer Francis Michels kregen de songs meer en meer vorm en werd de lokroep van het toeren onweerstaanbaar. Eind 2011 zag hun eerste plaat Revolution het levenslicht, wat hen meteen mooie podiumplekken opleverde, ondermeer op FihP 2012 en Crammerock 2012. Met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar is The Band of Willies wellicht één van de jongste bluesgezelschappen die ons landje rijk is. Dat er op zompig rocken en grooven geen leeftijd staat, daarvan leveren zij in ieder geval het absolute bewijs. The Band of Willies brengt gespierde rock-‘n-roll met bluesy vibes en ruige vocalen zoals we die kennen van onze eigenste Triggerfinger en dit alles met een indrukwekkende maturiteit. Begin maart 2013 laten ze een nieuwe EP op de wereld los, die ze deze avond aan het publiek komen voorstellen.