Thalia Zedek Band + Reena Riot

deel een rit op carpool.be

zo 02.03.2014

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Thalia Zedek Band
(us)

Thalia Zedek is wat ons betreft een ijkpunt in het muzieklandschap. En we zijn niet alleen met deze mening, in het alternatieve rockrijk wordt Thalia Zedek nog steeds op handen gedragen. Humo noemde haar onlangs nog terecht een grote dame met een klein publiek. We zijn dan ook niet weinig trots dat we deze straffe madam voor de tweede maal mogen ontvangen. Haar eerste passage was in 2003, goed voor één van de meest beklijvende concerten op onze oude stationslocatie.
Zedek groeide op in volle punkperiode en was als tiener diep onder de indruk van Patti Smith, die voor een groot deel haar latere muzikale alfabet zou beïnvloeden. Naast een compromisloze muzikale houding, een sterke identiteit en een woelige levensloop, heeft ze vóór alles haar indrukwekkende stemgeluid gemeen met de grande dame van de punk.
Meidenbands waren niet aan haar besteed, Zedek koos doorheen al haar projecten steevast voor een scherpe en dreigende sound. Eind jaren ’80 maakte ze furore als zangeres van het noise ensemble Live Skull, om het midden jaren ’90 over een andere en iets rustigere boeg te gooien met het legendarische Come, de band die ze samen met Codeine drummer Chris Brokaw oprichtte. Na meer dan twintig jaar gooide ze het in 2001 over de soloboeg met het lichtjes fantastische album Been Here and Gone (Matador).
Dit jaar verscheen haar laatste wapenfeit, Via, op Thrill Jockey. De plaat is opnieuw van een wurgende intensiteit en staat bol van de stemmige altblues, met lichtjes dissonante slowcoregitaren en slepende violen à la Warren Ellis. De muziek komt, hoe onwezenlijk mooi ze ook is, toch in de schaduw te staan van Zedeks overweldigende stem, die alle tragiek uit de wereld lijkt te omvatten. Thalia Zedek strijdt op haar manier onvermoeibaar verder tegen platte commercie en allerhande rockclichés en is op dat vlak – naar onze bescheiden mening – één van de weinige vrouwelijke rockartiesten die er echt nog toe doen. Deze avond komt ze langs met haar band. Een absolute aanrader!

Reena Riot
(be)

Muziek zit Naomi Sijmons, aka Reena Riot, in de genen. Met een moeder die zich flink uit de slag trekt op gitaar en een vader die de bas bediende bij The Scabs (wijlen Fons Sijmons) hoeft dat niet te verwonderen. Als kleine meid ging Naomi al snuffelen in de platenkast van ma en pa – waar rock, pop en blues broederlijk naast elkaar stonden – en op haar vijfde kreeg ze haar eerste gitaar. Het duurt echter tot 2010, met dank aan haar fantastische performance op The Scabs hun Radio 1 Sessie, vooraleer ze opgemerkt wordt door een breder publiek. In 2012 haalt ze de finale van Humo’s Rock Rally. Haar stem, gitaarspel en haar ongelooflijke spontaniteit maken op het publiek en de jury een grote indruk. Intussen heeft Reena Riot een nieuwe EP afgewerkt onder auspiciën van producer Mauro Pawlowski (u wel bekend) en ze komt die graag aan u voorstellen! Wie er bij was tijdens haar (huiskamer)concert in april 2013 weet dat deze jongedame over een geweldig paar stembanden beschikt en zowaar blues en rock ademt. We voorspellen dat u (wederom) onder de indruk zal zijn!