The Flying Luttenbachers + BRLRS

deel een rit op carpool.be

vr 12.04.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / BRLRS begint om 20:30 | ► 11 € Korting / 13 € VVK / 15 € Kassa / 3 € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

BRLRS
(be)

BRLRS staat synoniem voor gestoorde rechttoe rechtaan punk-/hardrock met een vette knipoog en klinkt wild, luid en smerig. Zoals het hoort.

De vierkoppige band BRLRS (lees: Breelers) is twee jaar geleden ontsproten in de Stad aan Zee, Oostende en vuurt er sindsdien een Sonic Boom van jewelste af.

De titelloze debuut-ep (2018) van BRLRS verveelt geen seconde. Zware slepende grooves worden afgewisseld met jachtige, vettige punkrock die ontploft in het gezicht en voorbijraast als een Japanse kogeltrein. Trefzekere, wilde gitaarriffs worden naar het hoofd geslingerd terwijl de brullende zang en ontembare drums teren op een eindeloze portie energie. Van metal en kraut tot psych en punkdoom: als er luide gitaren aan te pas komen zit het voor BRLRS helemaal snor!

De ep werd opgenomen bij Ace Zec van Oceanside Studios en gemasterd door West Side Music (Against Me!, Thrice, The Misfits, Cage the Elephant…). Niet van de minste dus!  

Een sterke release is een ding, maar ook de livereputatie van dit viertal is uitstekend. De band deed al heel wat cafés en festivals daveren in en rond hun thuishaven en deelde reeds de affiche met o.m. dirk., The Glücks, Los Scallywags, Satanic Surfers, Antillectual, GrimSkunk… En dit keer breken ze ons kot in Diksmuide af!

The Flying Luttenbachers
(us)

Denk: een overweldigende mix van No Means No en Unsane, overgoten door een grote scheut Sun Ra en je benadert het bizarre geluid van The Flying Luttenbachers. Deze zelfverklaarde Gods of Chaos – we zouden het zelf niet treffender kunnen omschrijven – zijn terug van weggeweest en dat vieren we binnenkort in 4AD mét nieuwe plaat!

De band rond de eigenzinnige multi-instrumentalist/producer/componist Weasel Walter ontstond in 1991 in Chicago. Flying wat? Het punkjazz trio ontleende zijn naam aan trompettist en saxofonist Hall Russel Luttenbacher, die samen met Weasel (drums) en Chad Organ (sax) aan de basis stond van The Flying Luttenbachers. “Flying” refereert dan weer naar de chaotische geest van de muziek.

Weasel Walter streeft koste wat het kost zijn onbegrensde en vergezochte muzikale ideeën na, die ontsproten in de donkerste uithoeken van zijn verwrongen geest. Deze creatieve koppigheid resulteert in ontelbare bandwissels, waarbij de muzikanten slechts een klein aspect vormen van het grotere geheel dat Weasel nastreeft. Niet de meest aimabele bandleader dus, maar wel één met een vastberaden visie, die zonder belang te hechten aan commercieel succes diepgaande, bijzondere muziek componeert die de dagelijkse werkelijkheid overstijgt. Weasel behandelt door middel van muzikale extremen thema’s als de zelfvernietiging van de aarde en de kosmische oorlog tussen een Gigantische Destructieve Kracht en het Niets.

The Flying Luttenbachers evolueerden doorheen de jaren van intense, akoestische free jazz impro naar complexe, modernistische rockcomposities. Vandaag pendelen de Luttenbachers tussen experimentele en chaotische no wave, punkrock, death metal, elektronische noise en free jazz. Weasel benoemt het zelf als brutal prog, maar wordt het liefst niet in vakjes geduwd. De Luttenbachers drukten hun stempel op de muzikale kaart en beïnvloedden onder meer Lightning Bolt, Orthrelm, Black Dice en The Locust.

In 2007 werd de band ontbonden. Een tiental jaar ging Weasel allerlei samenwerkingen aan met een brede waaier aan muzikanten en maakte hij ook solowerk. In 2016 stond hij op ons podium met Lydia Lunch. Sinds kort is Weasel terug met een nieuwe versie van The Flying Luttenbachers, waarmee hij o.m. al het voorprogramma van The Oh Sees verzorgde. Bovendien brengt de nieuwe formatie in het voorjaar een nieuw album (ugEXPLODE Records) uit.

We zagen hen al aan het werk in onze oude club in de Bortierlaan, en zien “the seminal band that created ordered chaos and opened gates to the apocalypse” héél graag terug in de Kleine Dijk!