The Master Musicians of Jajouka

deel een rit op carpool.be

vr 13.04.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 | ► 13 € Korting / 15 € VVK / 17 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

The Master Musicians Of Jajouka
(ma)

Speciaal voor de dertigste verjaardag van 4AD, tillen The Master Musicians of Jajouka Diksmuide op 13 april naar bovenzinnelijke horizonten. Deze heren nemen je mee op een hallucinante trip richting het Rifgebergte van Noord-Marokko.

The Master Musicians of Jajouka houden reeds eeuwenlang de muziektraditie van het zuidelijke deel van het Rifgebergte (Noord-Marokko) in stand. De complexe ritmes en melodieën worden doorgegeven van vader op zoon, waardoor The Master Musicians of Jajouka, aangevoerd door Bachir Attar, allemaal tot dezelfde familie behoren. Master worden kan enkel door voortdurend te oefenen met als doel de Sufi trancemuziek volledig te beheersen.

De muziektraditie kent zijn wortels in de aanbidding van de god van de herders Pan. Het blatende geluid van de rhaita (rietinstrument te vergelijken met een oboe), de fluittonen van de lira en de opzwepende trommels lokten volgens de legende de verschijning van een soort geitman uit, die vruchtbaarheid bracht naar het dorp. Bovendien kunnen de musici met de heilzame trance die ze teweegbrengen, zieken genezen.

De legendarische schrijver William S. Burroughs (Beat Generation) en de artiest Brion Gysin waren de eerste westerlingen die in contact kwamen met deze imuziek. Burroughs noemde The Master Musicians of Jajouka in de jaren vijftig “een 4000 jaar oude rock-’n-roll band”, en zo staan ze tot op vandaag bij ons bekend.

Twintig jaar later werden ze opgepikt door The Rolling Stones’ gitarist Brian Jones, met de release van de legendarische plaat Brian Jones presents the Pipes of Pan at Jajouka (1971) tot gevolg. Hun doorbraak in het Westen was hiermee een feit. Samenwerkingen met grootheden Ornette Coleman, Lee Ranaldo (Sonic Youth), jazzsaxofonist John Zorn, Flea (Red Hot Chili Peppers), Robert Plant (Led Zeppelin), Maceo Parker en vele andere volgden snel. Mick Jagger bestempelde The Masters als “one of the most musically inspiring groups in the world”.

Deze unieke muziek berust op drones, improvisatie, complexiteit en eeuwenoud vakmanschap en kan zowel fans van ambient, jazz en rock bekoren, maar is in se verplicht voor élke muziekliefhebber. Wees gewaarschuwd: je wordt gekatapulteerd naar een plaats waarvan je zelfs niet kon dromen, en je keert nooit volledig terug.

  • facebook

    Facebookpagina The Master Musicians of Jajouka

  • website

    Website The Master Musicians of Jajouka