Het Interstedelijk Harmoniumverbond
(be)

Vier dronemuzikanten omarmen de schoonheid van het harmonium. Doorheen langgerekte composities waarin textuur en klankkleur centraal staan, reflecteert dit verbond over de menselijke ervaring van tijd. Ervaar deze avond de uniciteit van een intense, meditatieve luisterervaring, die gegarandeerd jouw volledige aandacht zal opeisen.

De naam van deze band spreekt voor zich: vier muzikanten, afkomstig uit even veel verschillende grootsteden in Vlaanderen, spelen zo verbindend mogelijk op hun harmonium. Met elk een eigen stijl en insteek, creëren ze als vier gelijkwaardige zielen binnen dit verbond een prachtig, tot nu toe onontdekt, geheel.

Als soloartiest onder de noemer Hellvete, droomde Glenn Steenkiste al langer van een akoestisch ensemble op harmonium. Gesteund door KRAAK en Vooruit en met zicht op een live-optreden op Eastern Daze Festival 2018, werd dit werkelijkheid. Samen met Brecht Ameel (Razen, Ameel Brecht), David Edren (DSR Lines, Brahmen Raag) en Steve Marreyt (Silvester Anfang), verkent Steenkiste nieuwe horizonten. Het resultaat is een diep verweven harmoniumsound met quadrafonische dimensie.

Het is een band van bij ons om te koesteren, dit verbond. Met hulp van Jürgen De Blonde (Köhn), nam Het Interstedelijk Harmoniumverbond met uiterste precisie en aandacht voor alle details (zowel de microgeluiden als de gelaagde texturen van de harmoniums en de surround sound in de omgeving) een eerste release op, uitgebracht op KRAAK. Mainstream zal het nooit worden, maar avontuurlijk, spannend en tegendraads blijft het des te meer.

Live nemen de muzikanten plaats in het midden van de zaal, zodat de luisteraar zich (indien gewenst) kan verplaatsen om steeds een andere dimensie van het geluid tot zich te nemen. Spelend met de ruimte, musiceert de band akoestisch om het geluid van de harmonium zo puur mogelijk over te brengen. Optredens van Het Interstedelijk Harmoniumverbond zijn zeer zeldzaam, grijp dus je kans!