Pixvae
(co/fr)

Muziek die niet te labelen valt? Dat is meestal een goed teken. Pixvae bedwelmt met een ongeziene fusion van Afro-Colombiaanse tradities en Franse mathrock waarbij stilstaan geen optie is.

De Franse mathrockformatie Kouma (gevormd door jazzmuzikanten) en het Colombiaanse Bambazu-Nilamayé vormen sinds 2015 samen de unieke smeltkroes Pixvae. Pix-wat? Pixvae is genoemd naar een hybride tropische vrucht, een kruising van een palm en perzik. Dat verklaart meteen ook de albumhoezen van beide platen van de band. Pixvae klinkt bovendien even hybride, sappig en smakelijk als het luidt.

De band blaast een nieuwe wind doorheen currulao, de traditionele muziek uit de Pacifische kust van Colombia. Het genre vindt zijn wortels in de pijnlijke geschiedenis van de slavernij en vormt tot op vandaag een eerbiedige inspiratiebron voor veel Colombianen.

Met een rijk instrumentarium van marimba, drums, bariton sax, elektrische gitaar en melodische vocalen, bedwelmen en verbazen de zeven muzikanten steevast hun publiek. Pixvae presenteert een ongezien rijk muzikaal universum, ver weg van platgereden paden, waar oververhitte mathrock, Afrikaanse polyritmiek, latino swing, traditionele folk, tranceachtige meerstemmigheid en experimentele jazzcore tegen elkaar aanschurken. Het resultaat brengt je langzaamaan naar hogere oorden.

Na hun bejubelde debuut in 2016, bracht het gezelschap in 2019 de langspeler Cali uit. In maart stellen ze dit opzwepende werk voor aan ons. En of we hiernaar uitkijken!