Strand of Oaks
(us)

Met ‘Eraserland’ schudt Tim Showalter, het muzikale brein achter Strand of Oaks, een ijzersterke lp uit zijn mouw. In tien intense, doodeerlijke en rauwe songs legt hij wederom zijn ziel bloot. Repeteren en opwarmen voor zijn Europese tournee doet hij bij ons. En daar kan jij bij zijn…

Strand of Oaks’ debuutplaat Leave Ruin (2003) ontstond nadat Tim Showalter’s huis afbrandde, zijn verloofde hem verliet en hij dagenlang dakloos rondzwierf door de straten van Philadelphia. Zestien jaar later, wanneer hij bijna verdrinkt in een zee van depressie en twijfels, hengelen de muzikanten van My Morning Jacket (in 2000 in 4AD) – met gitarist Carl Broemel op kop – hem er net op tijd uit. Samen met o.m. Jason Isbell en Emma Ruth Rundle werken ze aan een nieuw meesterwerk: Eraserland. Wat blijkt? In tijden van wanhoop en verwarring produceert Showalter het beste werk. Op deze plaat draagt hij het hart meer dan ooit op de tong. Eraserland is een rauwe, donkere plaat, maar de lp fungeert tegelijk ook als een ode aan de hoop: “Welcome to Eraserland, where we all can start again.”

In het palmares van Strand of Oaks horen we loner-folk, ingetogen americana, maar ook potige rocksongs, epische dwarse gitaarsolo’s en een teug psychedelica. Showalter vertaalt zijn sterke oeuvre met de grootste oprechtheid live, wat hem al heel wat sterren opleverde.

Zijn sound is doordrenkt in melancholie. Duyster was dan ook fan van het eerste uur. De liveversie van JM (Heal) bij de radioshow, kreeg heel wat gevolg en maakte zijn relatie met het Belgische publiek net dat tikkeltje specialer.

We voorspelden in 2014 een doorbraak voor Strand Of Oaks en zo geschiedde: de man heeft ondertussen een grote aanhang Belgische fans, Weird Ways kreeg een plaats in de Afrekening (Stubru), hij speelde op Rock Werchter, Cactus festival en voor een volle zaal in Trix en De Zwerver. Vorig jaar bracht Showalter een bezoek aan De Roma met Strand of Oaks Joins Jason Molina’s Magnolia Electric Co. On Tour, wat resulteerde in een onvergetelijke en adembenemende avond. Kom aan de lippen hangen van deze charmante teddybeer en ervaar de betovering aan den lijve in onze gezellige club.