Wouter Dewit
(be)

Neoklassiek pianist Wouter Dewit schrijft songs waar een serene eenvoud en een vertraagde intensiteit samenspannen tot gelaagd krachtig werk. Laat je bezweren door Dewits walsende vingers op de zwartwitte toetsen, hij mikt immers trefzeker op het gemoed met zijn minimalistische contemplatieve composities.

Cijferfetisjisten opgelet! Wouter Dewit moet één van België’s meest succesvolle artiesten ooit zijn. Met één song, ‘La Durée’, verzamelde de man een duizelingwekkende 17 miljoen Spotify-streams op de populaire playlist ‘Peacefull Piano’. Met een vleug Nils Frahm, Jan Swerts, Grouper of Johan Johannson veroverde hij de harten van honderdduizenden luisteraars. Maar wat zeggen die cijfers? Ons zeggen ze vooral dat Dewit niet zomaar een Belgisch componist is, maar klinkt alsof de brandende vulkaan Eyjafjallajökull zich niet langer op Ijsland bevindt, maar in het verre Limburg. Hij klinkt tijdloos en ongebonden aan plek of ruimte.

Onder Dewit vertraagt de tijd. Precies alsof hij filmscores schrijft voor nooit-verfilmde films, en wanneer je de ogen sluit en heel goed kijkt, dan flitsen beelden voorbij van de prille ochtendzon op de kille polders, de tere huid van verloren geliefdes en de tristesse van alledaagse schoonheid. Dewit slaagt erin de mensen te vervoeren, en mee te nemen richting hun eigen dromen. Zelfs in Station Brussel-Zuid laat hij de stemmen van de mensen rond hem heen verstillen, check zijn wondermooie uitvoering van ‘La Durée’ op YouTube er maar op na.

Met zijn nieuwste plaat ‘here’ (terug bij Zealrecords) verbreedt Dewit het instrumentarium en dompelt hij neoklassiek onder in een bad van strijkers. Zijn uitgepuurde piano deelt de lakens met andere klanken en instrumenten, waardoor ‘here’ dwingender en krachtiger voelt dan zijn voorgaand werk. ‘here’ begint waar zijn vorige plaat ‘still’ eindigde en trekt de compositorische lijn door naar nog meer eenvoud enerzijds en meer ingekleurde arrangementen anderzijds. Wouter Dewit breekt los, zonder in te boeten aan intensiteit. Live laat Wouter Dewit zich omringen door een gloednieuw kwartet.

Op 5 juni staat de tijd even stil in 4AD, leg het beeldscherm aan de kant, sluit de ogen en kom meegenieten.

  • bekijk video

    Wouter Dewit – La durée. (Live at Brussels-South Railway Station)