Ansatz Der Maschine + Mirek Coutigny

deel een rit op carpool.be

za 25.02.2023

| ► deuren open: 20:00 uur / Mirek Coutigny begint om 20:30 | ► 12 € Korting / 14 € VVK / 16 € Kassa / 3.20 € UiTPAS Kansentarief | ► Zittend evenement |

concert @ 4AD

Mirek Coutigny
(be)

Pianist en producer Mirek Coutigny creëert een eigen klankwereld met elektronische en akoestische instrumenten. Dromerige soundscapes afgewisseld met jazzrock en stuwende klanken. Hij komt zijn eerste album voorstellen in 4AD met een vierkoppige band.

Na twee EP’s komt Coutigny met zijn allereerste full album ‘Through Empty Landscapes and New Beginnings’ naar 4AD. De plaat wil een hoopvol verhaal vertellen, ondanks de niet al te vrolijke postapocalyptische wereld waarin we ons nu bevinden, aan de hand van dromigere soundscapes en elektronische beats. “Veel dystopische boeken en films focussen op de directe horror na de apocalyps. De zombie’s en de pandemieën. Wat mij interesseerde was de veerkracht van mensen: hoe er na deze horror een nieuw verhaal begint. Hoe het tegelijk ook een kans is om een nieuwe wereld op te bouwen. Ik begon dit album te schrijven in maart 2020, wanneer we allemaal thuis zaten. Het werd een wereld waarin ik elke dag een paar uur kon vluchten.”

Ansatz Der Maschine
(be)

In 2020 kwam na vele jaren stilte Burial Songs uit, wat bevestigde wat wij al lang wisten: Ansatz Der Maschine, en klankeningenieur Mathijs Bertel, weeft geluidsdromen uit haperende elektronica en neoklassieke pracht. Op 25 februari komt hun nieuwste visioen tot leven op het 4AD-podium…

In 1908 vond bij de Siberische rivier “Tunguska” een enorme explosie plaats.  In een omtrek van 40 km werden alle bomen doormidden geknakt en de schok met een kracht van 15 atoombommen was voelbaar tot 200 km ver…. Alleen, er werd nooit een inslagkrater gevonden. Door de weinige ooggetuigen blijft het dan ook een mysterie wat de oorzaak van deze ontploffing was.

Dit verhaal inspireerde Ansatz der Maschine om, met deze explosie als metafoor, een nieuw album te maken over hoe een gebeurtenis tegelijk een gigantische en ook slechts een erg relatieve impact kan hebben. Live kneedt deze 7 koppige band dit album tot een poëtisch en filmisch concert waarin  folktronica, neoklassiek en knisperende elektronica verweven worden tot een warme en bevreemdende wereld.  De klank schiet in surround door de ruimte, want ook achter het publiek staan boxen en  ook de live visuals nemen de toeschouwer mee op een beklijvende en warme melancholische trip.

De band trad in 2009 reeds op in 4AD, en voor 4AD verzorgde Mathijs Bertel de begeleiding van acht jonge Belgische, Franse, Sloveense en Noord-Macedonische pop- en rockmuzikanten en visuele kunstenaars tijdens het Europees project CON-FRONT.

Ansatz der Maschine kondigde onlangs aan dat deze tour meteen ook de afscheidtournee van de band zal worden. Na 20 jaar wil de band in schoonheid eindigen, en dat doen ze nog een keer in Diksmuide en met een laatste album dat op 23 januari verschijnt. Letterlijk de laatste kans om deze pracht van een band aan het werk te zien.