Broken Twin + Sleepers’ Reign

deel een rit op carpool.be

za 25.10.2014

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► | ► |

concert @ 4AD

Broken Twin
(dk)

Dat ze in Scandinavië sterk zijn in uitgepuurd design, wisten we al. Maar de laatste tijd worden onze contreien ook overspoeld met prachtige muziek uit het Hoge Noorden, niet het minst gebracht door indrukwekkende chanteuses die de kunst van less is more al evengoed lijken te beheersen als hun collega-vormgevers. Na onder meer Agnes Obel en Mirel Wagner, laat ook Majke Voss Romme, aka Broken Twin, ons muzikale hart sneller kloppen met in eenvoud gedrenkte prachtsongs.

Twee jaar geleden liet ze voor het eerst van zich horen met de EP Hold On to Nothing. Intussen heeft ze voor haar langspeeldebuut May een internationaal platencontract losgeweekt bij Anti-, het label waar ook artiesten als Tom Waits, Calixico en Kate Bush thuis zijn. Met haar minimalistische pianosongs mikt Majke meedogenloos op uw gemoed. De compacte nummers worden grotendeels gedragen door haar prachtige melancholische stemgeluid en zijn slechts spaarzaam opgeluisterd met uitgeklede interventies van gitaar, viool en electronica.

De melancholie van Broken Twin is echter geen pose, maar zo oprecht als het maar zijn kan. Eenvoud regeert in het goede gezelschap van integriteit en ingetogenheid. Kleine emoties worden vertaald in huiveringwekkend mooie muziek, waar wij onmiskenbaar opnieuw die Scandinavische feel in voelen. Sneeuw, ijs, weidse landschappen en een middernachtzon, het zijn maar enkele van de beelden die spontaan in ons opkomen bij het horen van Broken Twin.

Het kruim van de verzamelde wereldpers is alvast laaiend enthousiast en wie haar deze zomer aan het werk zag op Gent Jazz weet wat deze dame in haar mars heeft. Live laat Majke (piano/zang) zich omringen door drie muzikanten (bas, gitaar en viool), waaronder niemand minder dan Kaspar Kaae (opperhoofd van 4AD-lieveling Cody). Kom, luister en laat u inpalmen.

no video

Sleepers’ Reign
(be)

Sleepers’ Reign werd tweede op Humo’s Rock Rally 2012 en kaapte er ook de publieksprijs weg. Dit viertal uit de kempen spint garen door de dromerige medemens van lijfliederen te voorzien. Met een akoestisch elektrisch instrumentarium creëren ze een eigen wereld, waarbij het wegdromen een nevenwerking kan zijn.

Dit viertal uit de kempen spint garen door de dromerige medemens van lijfliederen te voorzien. Met een akoestisch elektrisch instrumentarium creëren ze een eigen wereld, waarbij het wegdromen een nevenwerking kan zijn. Luc Janssen haalde ze in 2012 voor Studio Brussel uit de vi.be demo poel. En kort nadien kaapten ze uit het niets de tweede plaats weg in Humo’s Rock Rally. Maar vooral namen ze daarnaast ook de publieksprijs mee naar huis. Met lef coverden ze er Dylan’s klassieker ‘Like A Rolling Stone’ en kwamen er nog mee weg ook. Het nummer Four Dots is een hapklare radio-brok en nummers als Kingdom Of Delight en Crushed Before Collision zijn evenzeer wegkabbelende pareltjes. Geen half werk hier, de songs gaan vlot boven de vier minuten of meer. Het stemgeluid van Lukas Hermans ondersteunt het melancholische, maar er zitten genoeg kronkels in het sonische landschap, die er voor zorgen dat je nooit écht in slaap valt…