David Nance + Topanga

deel een rit op carpool.be

za 03.02.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Topanga begint om 20:30 | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Op zaterdag 3 februari openen heel wat Europese muziekclubs hun deuren voor het grote publiek, i.h.k.v. Open Club Day! Benieuwd hoe het eraan toe gaat achter de schermen in 4AD? Of wil je graag oordoppen op maat laten maken? Breng ons dan zeker een bezoekje.

Programma
We verzamelen om 17 u. in het café voor een rondleiding in onze muziekclub. Neem een kijkje achter de schermen en ontdek hoe een concertavond organisatorisch wordt aangepakt: wie doet wat, wanneer arriveren de bands, hoe verloopt een soundcheck, hoe ziet de backstage eruit, waar slapen de artiesten en wie tovert al het lekkers op hun bord? Tijdens deze rondleiding maak je alles van heel dichtbij mee, want de voorbereidingen voor de concertavond met David Nance en Topanga zijn dan volop aan de gang!

Vanaf 18 u. kan iedereen bij Johan Pluy van Audioguard oordoppen op maat laten maken aan een interessant kortingstarief: voor € 136 i.p.v. € 151! Johan blijft aanwezig tot 22 u. en geeft je graag wat meer informatie over gehoorpreventie. Tip: informeer zeker bij je ziekenfonds voor een terugbetaling voor op maat gemaakte oordoppen.

De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht. Graag ook een seintje vooraf als je van plan bent om oordoppen te laten maken. Stuur hiervoor een mail naar justine@4ad.be.

Lees meer over Open Club Day.
Lees meer over Audioguard en gehoorpreventie. 

Topanga
(be)

Gierende gitaarriffs, schreeuwerige vocals, meeslepende grooves en ritmische uitspattingen: Topanga brengt onconventionele synthpunk waarvan we achterover vallen. Hoog tijd dus dat dit rebelse viertal in Diksmuidse regionen vertoeft!

Vijf jaar geleden aasde Topanga op de titel van artist in residence in 4AD. Het juryrapport spreekt voor zich: “Distortion op de gitaren: check. Fuzzy vocals: check. Orgeltje op speed: check. Deze heren begrijpen de kunst om verdomd goeie nummers te verpakken in een noisy jasje. We horen flarden Millionaire en Evil Superstars. Voorwaar geen slechte referenties.”

Ondertussen werkte Topanga samen met o.a. Pascal Deweze (Metal Molly, Broken Glass Heroes) en Joris Verniest (Het Zesde Metaal, Madensuyu). Het trio transformeerde tot een kwartet en deed al verschillende podia daveren. De overstuurde orgel van weleer wordt steeds vaker ingeruild voor synths, waarvan de poppy ondertoon het geheel uiterst dansbaar maakt. Driewerf hoera, want de naar Gent uitgeweken Bruggelingen brachten dit voorjaar na enkele jaren stilte een nieuwe ep uit.

Grensoverschrijdend (muzikaal) gedrag? Topanga doet het zoals het hoort: deze bende brengt immers een aanstekelijke en tegendraadse mix van hynotiserende krautrock, synthpunk, experimentele droompop en snoeiharde noisepop, waardoor Topanga blijft boeien. Fans van bands die graag buiten de lijntjes kleuren zoals Ween, The Jesus Lizard, Shellac, Sonic Youth en Madensuyu ontvangen Topanga ongetwijfeld met open armen en onder luid applaus in 4AD!

David Nance
(us)

Zijn naam doet voorlopig – onterecht! – enkel een belletje rinkelen in de wereld van garagerockers, psychedelica hippies, bluespunkers, liefhebbers van lo-fi en DIY-tapeverzamelaars. Maar vergis u niet: David Nance is een ware oppergod in de underground, die bovendien op de rand van een doorbraak staat met zijn eerste studioalbum Negative Boogie (Ba Da Bing Records, 2017).

De muzikale roots van David Nance zijn terug te vinden in Omaha (Nebraska), de thuishaven van onder meer Simon Joyner (2016 in 4AD), het onvolprezen Saddle Creek Records en Conor ‘Bright Eyes’ Oberst. De Midwest blijkt een vruchtbare muzikale voedingsbodem voor songwriters: ook David Nance is een begenadigd exemplaar.

Zijn sound associëren we, in tegenstelling tot die van zijn stadsgenoten, echter liever met Jay Reatard, Chrome Cranks en The Oblivians. Peter Laughner (gitarist en songwriter bij Rocket From The Tombs, Pere Ubu en Television), maar ook Keith Richards en vooral Lou Reed (The Velvet Underground) beïnvloeden David Nance, en dat hoor je.

Toch blijft Nance steeds zijn eigenzinnige zelve en klinkt zijn rafelige, grillige sound helemaal als… David Nance. Na meer dan vijftien jaar rammelen in de marge en het uitbrengen van lo-fi tapes in eigen beheer en op kleine labels, dook hij dit jaar voor het eerst een professionele studio in. Hij spendeerde er welgeteld één dag en leverde een dijk van een plaat af, die de positieve recensies aaneen lijkt te rijgen. Voorwaar een oefening in efficiëntie!

Op Negative Boogie baant Nance zich probleemloos een weg doorheen country, blues, garagerock en psychedelica. Met zeldzame gitaren, koebellen, een mellotron en vintage versterkers lijkt dit gezelschap met een tijdmachine uit de jaren ’70 gekatapulteerd naar 2017.

Simon Joyner bestempelt Nance als “the best bad guitarist”, wat een groot compliment is. De doelgerichte en trefzekere muziek van David Nance en zijn band is een gevaarlijke drug waarvan je moeilijk afkickt. Kortom: hier wil je bij zijn.