Desert Caravan: Terakaft & Ali Farka Touré Band

deel een rit op carpool.be

za 16.12.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Terakaft begint om 20:30 | ► 12 € Korting / 14 € VVK / 16 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Na een gewelddadige inval van moslimfundamentalisten in 2012, was het beroemde ‘Festival au Désert’, dat gedurende meer dan tien jaar plaatsvond nabij Timboektoe in Mali, genoodzaakt ermee op te houden. Sindsdien trekt het festival als een culturele karavaan voor de vrede door de wereld. In het kader van Autumn Falls nodigt Muziekclub 4AD deze vredeskaravaan uit; dit jaar voortgestuwd door grootheden in de Malinese woestijnblues: Terakaft en Ali Farka Touré band! 

Terakaft
(ml)

Na hun indrukwekkende doortocht in 2013, houdt het fel gesmaakte Terakaft opnieuw halt in Diksmuide. De hypnotiserende woestijnrock van Terakaft zorgt live voor een betoverend effect en voert je mee naar stoffige woestijnoorden.

Terakaft (Tamasheq voor karavaan) is een groep van Toearegmuzikanten uit Mali die haar DNA voor een stukje deelt met Tinariwen. Sanou Ag Ahmed, een van de originele leden van Tinariwen, stond in 2001 samen met zijn oom Liya Ag Ablil (aka Diara) aan de wieg van Terakaft. Diara maakte twintig jaar lang deel uit van Tinariwen en leidt intussen Terakaft. Net als Tinariwen beheerst dit kwartet op magistrale wijze het woestijnbluesgenre.

Barre levensomstandigheden schuurden de riffs van Terakaft uit tot een wilder en vrijer woestijngeluid: een stevige shot trance, aangevuld met rock en psychedelica, die live het beste tot zijn recht komt. We horen een perfecte mix van twee gitaren, aangevuld met de diepe en verleidelijke tonen van een bas en de zware, pulserende hartslag van de percussie die het geluid van Terakaft voltooit. Na drie albums sloop er zelfs wat aanstekelijke pop en rock in hun nummers: invloeden vanuit de dagelijkse realiteit van de Tamasheq jeugd.

Terakaft spreekt met muziek en gebruikt het als middel in de revolutie om rechten op te eisen voor de nomaden in hun verscheurde thuisland. Hun laatste release ‘Alone’ (2015) werd geproduceerd door Justin Adams (Robert Plant) en resulteerde in een dansbare plaat vol Saharaanse ritmes en teksten over tolerantie en vriendschap.

Ali Farka Touré Band
(ml)

De voormalige bandleden van Ali Farka Touré brengen tien jaar na zijn dood een hommage aan een van de meest invloedrijke Afrikaanse muzikanten in de geschiedenis.

In 2006 verloor Ali Farka Touré de strijd tegen botkanker. Touré werd wel eens de “Afrikaanse John Lee Hooker” genoemd, omdat hij de eerste Afrikaanse bluesmuzikant was die in het hele continent, en later ook intercontinentaal, doorbrak. Hij werkte samen met de Amerikaanse producer Ry Cooder (Buena Vista Social Club, Rolling Stones…) en de Malinese koraspeler Toumani Diabaté. Touré was een meester in het fusioneren van traditionele Malinese muziek met blues uit het Westen.

Ali Farka Touré maakte van meet af aan een overdonderende indruk: zo won hij doorheen zijn muzikale carrière maar liefst drie Grammy Awards. De echo van zijn zoon Vieux, die in 2010 op ons podium stond, hangt nog altijd aan het plafond van onze concertzaal.

Niet Vieux, maar wel de muzikanten die over de hele wereld deze legende begeleidden, staan binnenkort op ons podium. Onder meer de uitmuntende gitarist Mamadou Kelly en zanger Afel Bocoum, katapulteren jou o.l.v. bassist Oumar Barou Diallo naar warmere oorden.

Ali Farka Touré Band belichaamt de onsterfelijkheid van de legendarische vertegenwoordiger van de Malinese blues en doet zijn muziek helemaal heropleven. Daar moet je bij zijn.