Dez Mona (try-out) + Malvin Moskalez

deel een rit op carpool.be

za 08.10.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / Malvin Moskalez begint om 20:30 | ► 14 € Korting / 16 € VVK / 18 € Kassa / 3,60 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Malvin Moskalez
(be)

Met een stem die weergaloos schoon breekt, en een spaarzaam akoestische gitaar zindert Malvin Moskalez van het onvervalst sentiment. Eenvoud siert, ook in je midlife.

Opgepikt door de beste harmonicaspeler van de lage landen Steven de Bruyn, getekend bij PIAS en gefotografeerd door Stephan Vanfleteren, als 40-jarig debutant zit het mee voor Malvin Moskalez. En niet te verwonderen… Malvin Moskalez, nom de plume van Nico Goethals (Gent, 1973), ontleed zijn naam aan zijn beide grootmoeders: Malvina Tweckhuizen en Tatiana Moskalez. De één een ruimhartige barvrouw, de andere als Russisch-Oekraïense getekend door een hard leven en twee wereldoorlogen. Die dualiteit tussen plezier en pijn, sijpelt in Moskalez’ muziek door, van licht naar donker.

17 jaar geleden verloor Moskalez zijn onderbeen, na een dramatisch ongeluk met een motorfiets. Eén fractie van een seconde, en alles was anders. Sinds die dag werd muziek het vehikel van Moskalez’ verwerkingsproces. Hij speelt het leven, zijn leven, zijn verhaal en vanuit zijn roots: diepemotioneel, no-nonsense, puur en onvervalst, warm en persoonlijk.

In de vooruitgeschoven single Ghosts voel je de treffende eenvoud van Moskalez als muzikale verhalenverteller. Dwalend door hetzelfde emotionele en esthetische landschap als Eddie Vedder’s Into The Wild of Bon Iver’s debuutalbum, laat Moskalez zijn eigen stem en poëzie meanderen door enkele vingervlugge noten. Zijn tweede te beluisteren song Alone voert je mee naar de briljant verklankte melancholie van Nick Drake’s instrumentale parels als Horn of Introduction.

Doorleefd, rustgevend en eenvoudigweg mooi.

Dez Mona
(be)

Al voor de vierde keer mag Dez Mona met hun bucolische rock-’n-roll 4AD transformeren in een wijnrode schouwburg, waar dramatische theatraliteit en verstilde schoonheid elkaar omarmen.

Dez Mona, dat is hartverscheurende passie op een rock-‘n-rollbedje of opera gegoten in een popsong, maar bovenal het project van Gregory Frateur, de charismatische en bezwerende stem die de signatuur van Dez Mona vormt. De voorbije twee decennia zat de band duidelijk niet stil. Nog geen jaar na Lucy, een werelds oratorium in samenwerking met het Antwerpse BOX (echte de moeite om te checken die plaat!) komt de BVBA Frateur alweer op de proppen met het kosmopolitische Loose Ends, ondertussen al de negende langspeler van de band. En waarachtig, op Loose Ends laat de band zich van hun meest opgewekte kant zien.

Met gitarist Sjoerd Bruil en accordeonist Roel Van Camp ‘in charge’ als componisten en nieuwkomer drummer Karel De Backer (Dead Man Ray, Flip Kowlier…) treedt Dez Mona uit zijn comfort zone: denk minder donkere ballades, maar meer rechttoe rechtaan popsongs. Hoekige funk wordt afgewisseld met stuiterende discopop, de lyrics zijn simpel en ‘in your face’ en De Backers nimmer aflatende groove zorgt voor een lekkere extra punch. Multi-instrumentalist en ex-Dez Mona’ist Tijs Delbeke tekende voor de productie. Met Loose Ends gaat Dez Mona back to basics, maar vreest niet, dankzij Frateurs unieke stem en artistieke visie, is Loose Ends ook helemaal vintage Dez Mona.