Hypochristmutreefuzz + BARST

deel een rit op carpool.be

ma 10.07.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / BARST begint om 20:30 | ► | ► |

concert @ 4AD

BARST
(be)

Genres kennen geen grenzen bij BARST. De hypergetalenteerde muzikanten doen zich te goed aan de uitersten van drone, shoegaze, trance, postrock, metal, ambient en noise en produceren luistersessies  die u naar bovenzinnelijke horizonten tillen. BARST neemt je mee op een hallucinante trip zoals we die kennen van bands als Godspeed You! Black Emperor en Swans.

Een podium vol loopers en volume faders, oorspronkelijk een eenmansband maar nu een kwintet: het veelbelovende BARST staat binnenkort met het rijkelijk bejubelde debuutalbum ‘The Western Lands’ op ons podium. Hun plaat, uitgebracht op het Gentse kwaliteitslabel Consouling Sounds, stond vorig jaar op de vijfde plaats van de eindejaarslijst van CVLT Nation (dé referentie voor al wat donker en duister is) en werd door heel wat webzines meer dan positief onthaald.

BARST is een pionier in het scheppen van een intrigerende atmosfeer die de luisteraar aanspoort om buiten zichzelf te treden en een eigen imaginaire wereld te creëren. De gelaagde muziek ontstaat uit experiment, wordt bezield door onder andere sax, bas, gitaar en elektronica, en zet soundscapes in een nieuw sfeerlicht. De bezieler van BARST, Bart Desmet, rukt zich los van het normatieve en componeert het liefst in trance, waardoor BARST erin slaagt muziek te verheffen tot een transcendentale kunst.

Immer uniek en vernieuwend: BARST verveelt nooit. Voor het debuut nodigde Bart Desmet een aantal gastmuzikanten uit waarmee hij afhankelijk van de locatie en het tijdstip van het optreden, een live band vormt: Mike Armine (Rosetta), Dehn Sora (Treha Sektori, Sembler Deah, …), Karen Willems (Inwolves), Mathieu Mathlovsky (Mathlovsky), Nicolas Van Meirhaeghe (Empusae, Onus, …), An-Sofie De Meyer (FÄR), Tokyo Oyo en Herr Man. Elk optreden is een nieuwe belevenis.

Opzwepend, afmattend, maar ook sfeervol en ultiem intens. BARST brengt verschillende muzikale universa samen op één podium. Ontdek en beleef BARST binnenkort in 4AD!

Hypochristmutreefuzz
(be)

De psychotische rock van het Gentse vijftal rond zanger Ramses Van den Eede is een frontale aanval op uw zintuigen. De krankzinnig jonge muzikanten produceren slap-in-the-face noiserock die beïnvloed is door de sound van Pere Ubu, The Birthday Party en The Residents.

Een moeilijk uit te spreken bandnaam met een onmogelijk uit te spreken debuuttitel, onze aandacht is alvast gewekt. De meest geflipte Gentse noise band, genaamd Hypochristmutreefuzz, staat na drie jaar touren in België (Pukkelpop, Leffingeleuren…), Nederland en het Verenigd Koninkrijk binnenkort op ons podium. De Gentenaren behaalden een tweede plek op De Beloften, werden geselecteerd voor de Nieuwe Lichting, stonden al in De Afrekening van Stubru en kregen van Humo een mooie 3,5 sterren voor hun debuut.

Het trashy no-nonsense geluid van Hypochristmutreefuzz vertaalt zich niet enkel in de vreemdste grimassen en in het gekrijs van frontman Ramses – die tijdens een optreden de ziel uit zijn lijf lijkt te brullen – maar ook in de ranzige videoclip van “The Spitter”: niet geschikt voor  gevoelige kijkers met een zwakke maag!

Hypochristmutreefuzz maakt radicale muziek die groovet, opgesmukt met een poppy ondertoon waardoor alles wat makkelijker verteerbaar wordt. Mocht u ze niet herkennen op het podium (de enige lichtbronnen tijdens een optreden zijn kleine TL-bakken gemonteerd op de instrumenten) presenteren we u graag: Elias Devoldere op drums (Elias zat onlangs op ons podium met Nordmann), Jesse Maes op gitaar, Thijs Troch op synth en Sander Verstraete op bas.

Voor wie het zich afvraagt: de groepsnaam is de titel van een avant-jazzclassic van wijlen Misha Mengelberg (in 2008 in 4AD met ICP Orchestra) en de naam van hun debuut ‘Hypopotomonstrosesquipedaliophobia’ (voor de zekerheid hebben we dit gecopy-pastet) is op een paar letters na de medische term voor ‘angst voor lange woorden’. Toepasselijk.