Moaning Cities + Kel Assouf

deel een rit op carpool.be

vr 25.03.2016

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► 7 € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Moaning Cities
(be)

21.00

Najaar 2011: in een crypte in het broeiend hart van Brussel wordt Moaning Cities geboren, als een versmelting uit veelvoudige invloeden, als een geraffineerde reflectie op onze hoofdstad zelf. Hun muziek is een intense stroomstoot aan energie, veroorzaakt door een kortsluiting tussen bluesy psychedelische rock met weerhaken en traditionele instrumenten als de sitar, saz of oudou.

Ontstaan uit een reeks vriendschappen en ontmoeten, ontkiemt Moaning Cities in een sixties en seventies voedingsbodem van The Doors, Velvet Underground of 13th Floor Elevator en flirt met de hedendaagse psychedelische, kraut of stonergeesten van Black Angels, Goat of Wooden Shjips. Traditionele Noord-Afrikaanse, Midden-Oosterse en Indische referenties kleuren het palet van Moaning Cities verder in. Epische sitars en moddervette gitaarrifs doorkruisen het donkere, broeierige universum van Moaning Cities.

De Brusselaars brengen live een inspirerend, gewaagd en eigentijds muzieksalvo, gezien als een reflectie van hun eigen diverse persoonlijkheden en stedelijke visioenen, een boeiende zoektocht die inslaat als een mokerslag. Na een eerste EP, volledig in eigen beheer uitgebracht in 2012, en een full album ‘Pathways Trough the Sail’ in maart 2014, brengt Moaning Cities in 2016 een nieuwe plaat uit. Hun eigenzinnige sound en songs bracht het Brusselse Moaning Cities na Dour Festival, Desertfest en Eurosonic en tours in Frankrijk en Zwitserland, nu ook in 4AD.

Kel Assouf
(ner/be)

22.00

4AD heeft een abonnement op de betere desert blues: van Terakaft tot Vieux Farka Touré, Tamikrest en Group Doueh, nu ook voor de tweede maal het fel gesmaakte Kel Assouf.

 

Vanuit nostalgie en de eenzaamheid van de woestijn, bouwt Kel Assouf muziek rond de Touaregcultuur en de strijd tegen discriminatie. Kel Assouf brengt songs over het leven in ballingschap en over vrijheid, vrede en respect voor alle volkeren ter wereld. Spilfiguur Aboubacar ‘Anana’ Harouna, een gevluchte tamasheq afkomstig van Niger, spreekt met zijn gitaar, en gebruikt het als middel om zijn rechten op te eisen zonder bloedvergieten. Met één voet in de woestijn en de andere in de urbane jungle, schrijft Anana over gebeurtenissen van de Sahara tot hier. In heel eenvoudige teksten maakt hij een oprechte poëzie voor de mensheid. Zangeres Toulou Kiki (actrice uit de geprezen film Timbuktu van Abderrahmane Sissake) vult de band aan, waardoor ook de van oudsher matriarchale muzikale traditie van de Touaregs expliciet naar boven komt.

Na hun eerste album ‘Tin Hinane’ (dat verscheen op IglooMondo in 2010) evolueerde Kel Assouf naar een nieuw geluid. De Tunesische producer Sofyann Ben Youssef dompelde de band onder in een verrassend hedendaagse productie en sound voor hun tweede plaat ‘Tikounen’ (februari 2016), dat een schreeuw van onmacht uitdrukt tegen geweld, onrecht en vervuiling in de wereld.

Het resultaat? De klassieke Touareg desert rock met opzwepende drums, bezwerende gitaar riffs en Tamasheg gezang. Afrikaanse ritmes, gespeeld door rockmuzikanten, brengen Kel Assouf naar een dansvloer, ergens tussen Londen en Niamey.