Mark Wonder + Les Filles De Illighadad

deel een rit op carpool.be

za 01.04.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Les Filles De Illighadad begint om 20:30 | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Les Filles De Illighadad
(ne)

In een regio waar de Ishumar Toeareg muziek gedomineerd wordt door mannen, knokten Fatou en Alamnou zich gracieus een weg naar de top. Van minimalistische woestijnblues tot een waar vrouwenkoor dat polyfone zang combineert met repetitieve ritmes van de tende: verwacht u aan hypnotiserende grooves in Zuiderse sferen.

Fatou Seidi Ghali en Alamnou Akroumi, samen ‘Les Filles De Illighadad’, ruilen even de droge Nigerese woestijn in voor de aprilse grillen van het Diksmuidse platteland.

Na het uitbrengen van hun debuut (2016), tourden Les Filles doorheen Europa en sindsdien zijn ze bekend tot ver over de woestijngrenzen heen. In een zuivere wereld vrij van elektriciteit en mensenmassa’s, leerde autodidact Fatou gitaar spelen op een oude gitaar met slechts vier snaren. Ze ontwikkelde een unieke en authentieke stijl waarmee ze samen met de engelenstem van haar nicht Alamnou teruggrijpt naar de essentie van de traditionele muziekstijl ‘tende’.

De tende, waarnaar de muziektraditie genoemd is, is het kloppend hart van de muziek van Les Filles De Illighadad. De trommel is bespannen met dierenhuid en wordt bespeeld in een bak water zodat ze een extra krachtige klank creëert. De echo’s zijn tot ver buiten het dorp hoorbaar en trekken mensen uit alle richtingen aan. Naast de functie van muziekinstrument vervult de tende een therapeutische en helende rol bij trancesessies en exorcisme.

De traditie luidt: gitaar overdag en tende ’s avonds. De vrouwen creëren een universum waarin beide muziekstijlen samensmelten tot een geheel van hypnotiserende grooves. De ononderbroken sessies van repetitieve bassen van de tende, aangevuld met vrouwelijke trancezang en trefzeker gitaargetokkel gaan door tot je ijl in het hoofd wordt en fata morgana’s niet langer zeldzaam zijn. De muziek doet denken aan een rustige, bezwerende variant van Tinariwen en Terakaft.

Live aangevuld met twee extra muzikanten (waaronder Mdou Moctar-gitarist Ahmoudou Madassane)!

  • facebook

    Facebookpagina Les Filles De Illighadad

  • website

    Website Sahel Sounds – Les Filles De Illighadad


Mark Wonder
(jm/uk)

4AD kleurt rood, geel en groen op 1 april! Eersteklas Jamaicaanse roots reggae met een grote lading soul: de stem, de energie en de muziek van Mark Wonder bedwelmen het publiek met positieve vibes en een gevoel van gelukzaligheid.

Mark Andrew Thompson vernoemde zichzelf naar Stevie Wonder: dat getuigt van een grote portie lef én zelfvertrouwen. Dat is niet onterecht: Mark Wonder brengt met zijn unieke vocale timbre roots reggae van een hoog niveau, recht uit zijn Jamaicaanse hart. In 1988 startte de rastafari zijn muzikale carrière en in datzelfde jaar opende 4AD voor het eerst zijn deuren. 29 jaar later stomen wij ons podium klaar voor deze rasechte rastaman.

Mark werkte eerder reeds samen met verschillende grootheden in de reggaescene. Zijn single “Don’t Worry” ft. Sizzla en Gentelman werd meer dan vier miljoen keer bekeken op YouTube! Hij heeft negen lp’s en een hele reeks singles op zijn naam staan. Op 1 april stelt hij bij ons zijn album “The Dragon Slayer” (2017) voor.

De stem van de drakendoder wordt vergeleken met deze van de souliconen Curtis Mayfield, Sam Cooke, Otis Redding en Marvin Gaye. Zijn muziek wordt vaak in één adem genoemd met die van reggaetoppers Burning Spear, The Wailers, Black Uhuru en The Abyssinians. Jezelf een wonder noemen: we zouden het in dit geval wel eens kunnen begrijpen.

Mark Wonder bezorgt het publiek een hallucinatie die alle wiet in Jamaica niet zou kunnen teweegbrengen. Geen commerciële reggae, wel diepgewortelde Jamaicaanse authenticiteit met een sterke spirituele vibe. Een trip naar 4AD meer dan waard!


East End Rock
(be)

DJ voor, tussen en na de concerten

East End Rock, het Reggae Dancehall Soundsystem uit Oostende, warmt jullie op! Ze promoten reggae sinds 2006 en draaiden al op Kingston Club, Kingston Beach, Kleur, One Love en xtra xtra.
Wayooo, wayo yo yo!