Pere Ubu + Unik Ubik

deel een rit op carpool.be

vr 01.06.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Unik Ubik begint om 20:30 | ► 11 € Korting / 13 € VVK / 15 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Unik Ubik
(be/fr)

De verwoestende riffs, zuiderse escapades en aanzwellende saxlijnen van Unik Ubik schakelen moeiteloos je verstand uit, waardoor je zintuigen hun kans schoon zien om het boeltje even over te nemen. 

De wortels van Unik Ubik ontsproten een zestal jaar geleden in de uitmuntende Doornikse concertlocatie Le Water Moulin, waardoor kwaliteit en sfeer verzekerd zijn. Unik Ubik blijft echter onterecht onbekend bij het Vlaamse concertpubliek, ondanks hun passage op Dour festival en talloze concerten in het Brusselse. Deze vijfkoppige band met leden afkomstig van beide kanten van de Belgisch-Franse grens (Lille en Doornik) bracht een eerste lp Maximum Axis uit in 2016 op Rockerill Records.

Als fanatieke fans van de sciencefictionauteur Philippe K. Dick, kozen de muzikanten van Unik Ubik voor een anagram van twee boeken van deze befaamde schrijver (Kuni en Ubik) als bandnaam. Het mysterieuze universum gecreëerd door K. Dick, wordt weerspiegeld in de hoekige grooves, zuiderse flow en het instrumentaal geschuur van Unik Ubik. De innovatieve sound is feestelijk, bizar, grensoverschrijdend, tijdloos en uiterst dansbaar.

De band laat zich verleiden door psych jazz, smerige punknoise en postpunk tot afrogetinte rock, rauwe kraut en feestelijke wereldmuziek. Dit resulteert in een ongeziene en geniale muzikale mix. Met een ondoorgrondelijke liefde voor muziek zoeken deze talenten grenzen op en lijken ze geen limieten te kennen.

De muziek levert vergelijkingen op met de veelzijdigheid van The Ex (waarvoor ze al het voorprogramma verzorgden), met Pavement overgoten door een funksausje of Dinosaur Jr. die zich waagt aan een repertoire van Stan Getz. De onophoudelijke schwung van Unik Ubik komt live pas helemaal tot zijn recht en kijk eens aan: op vrijdag 1 juni staan ze op ons podium!

Pere Ubu
(us)

Met Pere Ubu brengen we opnieuw een stukje essentiële rockgeschiedenis naar Diksmuide. De invloedrijke band is vandaag nog steeds springlevend, getuige hiervan hun nieuwe plaat en zinderende liveshows. Wie hen in 2011 aan het werk zag in 4AD, is gegarandeerd al overtuigd. Enige show in België!

Hun platen bleven hardnekkig in de marge hangen en hun muziek won nooit aan grote populariteit wegens te moeilijk te classificeren en te weinig hapklaar. Genres als art punk, garage, new wave, industrial, noise en avant-garde dekken de Pere Ubu lading zelfs maar ten dele. Zelf benoemt Pere Ubu hun muziek als Avant Garage, compleet buiten de lijntjes van bestaande genres. Zoals David Thomas het zelf ooit aangaf: “We are the longest-lasting, most disastrous commercial outfit to ever appear in rock ‘n’ roll.”

Pere Ubu ontstond midden jaren zeventig in Cleveland, Ohio en heeft tot op vandaag een diepe impact op allerlei underground bands, maar inspireerde ook Joy Division, Pixies, R.E.M., Husker Du en vele anderen.. Hun chaotische, neurotische en experimentele muziek vormde een vertaling van de onzekere tijdsgeest eind jaren zeventig, ook wel the sound of things falling apart genoemd.

David Thomas’ – letterlijk en figuurlijk een frontman van formaat – specifieke lichtelijk absurde zangstijl en zijn half dementerende teksten bleef in de almaar wisselende groepsconstellaties de enige constante. Het is ook voor ons nog een verrassing welke muzikanten Thomas zullen vergezellen tijdens de Europese tour, maar met de negen muzikanten die te horen zijn op het nieuwe album (o.a. Kristof Hahn (Swans)), is kwaliteit verzekerd.

Tijdens The MonkeyNet Tour (verwijzend naar ons roekeloos internetgedrag), stelt Pere Ubu de nieuwe plaat 20 Years In A Montana Missile Silo voor. Verwacht je aan een set met afwisselend nieuwe en oude songs, gepeperd door David Thomas’ beruchte en soms ietwat provocerende bindteksten. Denk maar aan zijn uitspraak in 2011 in 4AD, wanneer hij verklaarde dat Talking Heads hun volledige repertoire hebben opgebouwd rond een song van Pere Ubu. Maar wie geeft de man ongelijk?!