Phoenician Drive + Vaal

deel een rit op carpool.be

vr 12.01.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / Vaal begint om 20:30 | ► / 8 € VVK / 10 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Deze concertavond is gratis voor 4×4-leden! Leden van 4AD, Wilde Westen, Les 4 Écluses en Le Grand Mix kunnen met vertoon van hun lidkaart gratis binnen. Schaf je de avond van het concert de 4AD-lidkaart aan, dan kan je eveneens genieten van dit voordeel.

Vaal
(be)

Hoe Phoenician Drive de Brusselse samenleving perfect weet te weerspiegelen, vertaalt Vaal de Vlaamse grijsheid in beklijvende soundscapes. Geen vrolijke deuntjes, maar wel een eigentijdse eighties revival vol overgave!

Het trio is in deze formatie nog maar net uit de pampers en kan bijgevolg het aantal liveoptredens nog op één hand tellen, maar werd door de release van het nummer Knopen toch al opgepikt door verschillende musiczines en kranten. Vaal maakt duidelijk indruk en wordt meer dan eens getipt als de nieuwste postpunk/noise-sensatie in België. Terecht.

Vaal creëert vanuit een diepgewortelde DIY-spirit elektronisch gebaseerde klanktapijten. De duistere drones en grimmige soundscapes zorgen voor een bevreemdende sfeer die doet denken aan cold wave, krautrock en ambient met flarden postpunk, noise en postrock. Deze naar Gent uitgeweken West-Vlamingen kiezen met gitaar, bas, doomy synths, minimale percussie en terughoudende Nederlandstalige vocals resoluut voor leegte van een verpletterende intensiteit. De zwartgallige ondertoon die sterk doet denken aan de jaren tachtig, kruipt beangstigend snel onder je vel en laat je met een beklemmend gevoel achter.

Met leden van Maze en Movoco, die beide het 4AD-podium al deden daveren, is kwaliteit verzekerd. De bevreemdende videoclip van Knopen reflecteert Vaals verontrustende, maar intrigerende visie op de Vlaamse grijsheid (kijktip!). We sluiten af met de mooie woorden van Luminous Dash: “Een zware noot om te kraken, maar het smaakt wel heerlijk”.

Phoenician Drive
(be)

Phoenician Drive weerspiegelt op een ongeziene manier de hedendaagse Brusselse culturele smeltkroes in hun muziek. “Het sextet doet denken aan een Maghrebijnse Godspeed You! Black Emperor of aan Mesopotamische krautrock”, aldus Damusic. Benieuwd? Terecht!

Wat gebeurt er als je zes getalenteerde jonge Brusselaars met uiteenlopende muzikale achtergronden (van flamenco, balkan en psychedelica tot jazz en postpunk/new wave) en verschillende culturele roots (Spaans, Frans, Belgisch en Chileens) samen laat musiceren? Dan krijg je een waanzinnige mélange van postrock, psychedelica, trance, surf vibes en jazzy grooves voorgeschoteld; met Oosterse, Noord-Afrikaanse en Oost-Europese invloeden!

Phoenician Drive slaat moeiteloos muzikale grenzen aan diggelen en doet dit op een meesterlijke manier. Het sextet treedt in de voetsporen van Oost-West kruisbestuivingen uit de jaren zeventig als Orient Express en de psychedelische Turkse rock van Erkin Koray. We horen bovendien flarden van het Canadese Shalabi Effect (in 2002 in 4AD). Voeg daar een flinke scheut Duitse krautrock (Neu!, Can, Faust) aan toe en het resultaat is de weergaloze hypnotiserende psychrock van Phoenician Drive.

Laat je verrassen door een werelds instrumentarium met een indrukwekkende percussiesectie. Phoenician Drive neemt je mee op een muzikale en spirituele reis doorheen Arabische soeks, Oost-Europese gebergtes en stoffige Afrikaanse woestijnoorden. Bijna kun je de mediterraanse kruiden ruiken en de Duitse drang naar experiment voelen. Kan je niet wachten? Phoenician Drive bracht onlangs de ep Two Coins uit: goed voor twee songs en twintig minuten exceptioneel luistergenot.