Pussy Riot

deel een rit op carpool.be

za 30.11.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / Pussy Riot begint om 20:30 | ► 15 € Korting / 17 € VVK / 19 € Kassa / 3,80 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Pussy Riot
(ru)

Op dinsdag 21 februari 2012 speelde het activistische guerrillakunstenaarscollectief Pussy Riot een concert in een kerk in Moskou. Na veertig seconden werden ze weggejaagd uit de orthodoxe gebedsplaats. Ze werden opgejaagd wild. En wereldberoemd.

Drie Russische dames protesteerden via snedige punkrock tegen hun net herkozen leider Poetin, met alle gevolgen van dien. Maria Aljochina, Nadezjda Tolokonnikova en Jekaterina Samoetsevitsje werden veroordeeld tot twee jaar strafkamp, waarvan een deel in Siberische strafkampen.

Onder de noemer Pussy Riot strijdt het collectief op allerlei niet-gewelddadige manieren voor vrije meningsuiting, rechten voor vrouwen en voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar bovenal voor gelijkheid in de breedste zin van het woord. Ze ijveren onverstoorbaar voort – zelfs tot in de gevangenis – en hun radicale koers is tot op heden, ondanks tal van tegenkantingen, niet gewijzigd.

De mondiale aandacht deed hen niet grijpen naar makkelijke exploitatie. Dankzij deze starre houding en hun actieve volharding is Pussy Riot nog steeds een dikke vette luis in de Poetin pels. Meer nog: het collectief doet iedereen nadenken over zijn/haar eigen beweegredenen en de daar bijhorende (a)sympathie voor politieke uitlatingen.

Gehuld in kleurrijke outfits (mét bivakmuts ter illustratie dat iedereen een Pussy Riot kan zijn) en gewapend met luide stem en een sterke artistieke boodschap: meer hebben de dames niet nodig om een (meestal onaangekondigde) onvergetelijke performance neer te zetten.

Hoewel Maria Aljochina een uitreisverbod heeft, toert het collectief dit najaar door Europa waarbij ze voor het eerst een bezoek aan ons land brengt.

De voorstelling is volgens Maria een luide versie van Riot Days: haar persoonlijke en onthullende verslag over haar arrestatie, haar proces en vooral haar tijd in de gevangenis.

Het wordt een eigenwijze mix van beeld, taal, performance, theater en een anarchistisch liveconcert. Het project werd geproduced door Alexander Cheparukhin en geregisseerd door Yury Muravitsky, een van de grootste Russische theaterregisseurs van het moment. Een avond waarbij de inhoud, de taal en de woorden primeren. Russisch gesproken en gedeclameerd, Engelstalige vertaling wordt geprojecteerd.

Recent werden enkele leden opgesloten, een ander werd vergiftigd. Door de een verafschuwd, door de ander bewierookt. Vrienden met de overheid, politie, inlichtingendienst… worden ze nooit. Maar misschien wel de jouwe?