Sara Salvérius + AGO Gnawa

deel een rit op carpool.be

vr 15.07.2022

| ► deuren open: 16:30 uur / Sara Salvérius begint om 17:00 | ► | ► Zittend evenement |

openlucht concert @ Blankaart Woumen

GRATIS concert.
Breng je picknick, drank en stoeltje mee en schrijd neer in het Natuurdomein De Blankaart voor gezellige concerten in een prachtig kader.

ism Provincie West-Vlaanderen.

Sara Salverius
(be)

Sara Salvérius’ majestueuze accordeoncomposities nemen je mee op een vertederende en levendige reis. Een enkeltje richting oprecht-staat, iemand? 

Sara studeerde accordeon bij Philippe Thuriot aan het conservatorium van Gent. Ze maakte deel uit van verschillende projecten (Olla Vogala, Aranis, Griff, …) en heeft al heel wat internationale podia mogen betreden. Met cellist Lode Vercampt en violist Wouter Vandenabeele vormt Sara ook het trio Chansons Tryptique.

Sinds 2017 besteedt de accordeonist een groot deel van haar tijd aan solocomposities,  die wars van trends rechtstreeks naar het hart gaan. Na een prachtig eerste album Trapped in sight (2018), een doordringend emotioneel eerbetoon aan haar overleden zus, staat Sara op 15 juli op de Blankaart met ze haar tweede album Equinox (2021). Equinox is zo’n uniek kwetsbaar gebalanceerd juweeltje, waar droevige ballades en energieke grootse klankleuren elkaar afwisselen. Ook de Flanders Folk Awards denken er net zo over, wat voor Equinox verkreeg Salvérius de Prijs voor Beste Album.

Met uit de ruimte geplukte songtitels als Sirius, Aurora of Helios … lijkt het wel alsof Salvérius haar eigen accordeonsoundtrack voor Interstellar componeerde. De vingerdraaiende arpeggio’s en duistere barokondertonen bewijzen haar met-de-paplepel-ingegeven voorliefde voor J.S. Bach. Equinox leest als een episch heldenverhaal, met momenten van vallen en opstaan, hoogmoed en tegenslag, hoop en wanhoop. De wirwar van duisternis en hoopgevend licht creëren dé utopische setting voor een rooskleurige avond in de Blankaart, vol met ontroerende accordeontonen.

AGO Gnawa
(be)

Gna Wa? Dat is Noord- en West-Afrikaanse muziek uit de Soefigemeenschap, die doet denken aan voodoo of andere trance-rituelen. En AGO Gnawa, die heeft dan weer zijn eigen twist aan deze traditie! 

Met AGO Gnawa geeft muziekmaker en MetX-oprichter Luc Mishalle zijn passie voor traditionele Noord- en West-Afrikaanse een nieuwe twist. Bijgestaan door muzikanten zoals de Belgische gnawa-guru en mâalem Driss Filali, tillen ze deze aloude zang-, dans- en muziekcultuur naar nieuwe hoogtes en stellen ze à-la carte projecten voor rond gnawa-muziek en aanverwante genres. Twee andere muzikanten, Hicham Bilali en Hanane Abdellah, waar Luc een hechte band mee heeft opgebouwd, vervolledigen de line-up van de avond. Één ding is alvast zeker. De swingende sax vormt telkens de trans-muzikale brug tussen deze muzikanten.

Voor Mishalle en Filali is het niet de eerste keer dat ze de experimentele Afrikaanse vaarwateren betreden. In projecten zoals Marockin’ Brass en Karkaba of op het album ‘JOLA’ ism Muziekpublique, kunnen we de langdurige liefde voor (Noord-)Afrikaanse muziek al zeker horen. Dankzij deze liefde en doorgedreven passie voor niet-westerse klanken ontving Mishalle in 2017 de Prinses Margriet prijs van de European Cultural Foundation.

Op 15 juli krijgen we dus prijswinnende therapeutische ritmische muziek voorgeschoteld op de Blankaart. Wij zijn alvast helemaal in trance.