Straat Onderstroom 2024

deel een rit op carpool.be

vr 05.07.2024 - za 24.08.2024

| ► deuren open: Hele dag uur / begint om | ► | ► Zowel staand als zittend evenement |

festival @ 4AD

Straat Onderstroom 2024

Muziekclub 4AD, restaurant Water en vuur, curatoren Peter Defurne en Christophe Denys en de Diksmuidse filmclub slaan dit jaar opnieuw de handen in elkaar voor een zomer vol cultureel verantwoorde pret. Dit jaar nemen we geen leegstaand Diksmuids pand over, maar trekken we naar de Kleine en Grote Dijk, beter bekend als de mooiste straat van de stad.

In juli en augustus kan je onder meer genieten van openluchtfilms in het Begijnhof, concerten bij 4AD en in de tuin van Water en Vuur, een streetfoodavond door pop-uprestaurant Perruche, een wandelparcours met beeldende kunst, verschillende literaire events én een straffe slotdriedaagse waarin we alles waar Straat Onderstroom voor staat in één weekend proppen. Voor het eerst organiseren we ook een namiddag voor jongere culturele fans met jeugdauteur en actrice Astrid Sercu.

Scroll hieronder door het volledige programma
(Voor een beknopt overzicht: check deze link)


Bamba Wassoulou Groove
(ml)

05.07 – 20.00 uur – Muziekclub 4AD – gratis

Het startschot van SOS24 komt van Bamba Wassoulou Groove in de concertzaal van 4AD, een stampende dansband die traditionele Malinese muziek combineert met Afrobeat. In het opzwepende spel van de gitaristen klinken ook rock, blues en psychedelische klanken, die wonderlijk samensmelten met de traditionele ritmes en melodieën.

De groep neemt je mee naar het rode woestijnzand van Mali en werd in 2013 opgericht door de ondertussen overleden Bamba Dembelé. Hij speelde in de jaren ’70 en ‘80 percussie bij Zani Diabate’s Super Djata Band. Bamba Wassoulou Groove doet de sfeer van toen herleven.

De vijf bandleden kennen de kracht van hypnotiserende Malinese grooves. West-Afrikaans gitaarspektakel op het hoogste niveau!Astrid Sercu
(jeugdauteur en actrice)

06.07 – 14.00 uur – Muziekclub 4AD – Gratis/Inschrijven verplicht

Spannende boeken voor jongeren en tieners, da’s waar Astrid intussen een handelsmerk voor heeft. Het derde boek ‘Je Speelt Met Vuur’ verscheen vorig jaar bij Clavis. Je kent Astrid misschien ook als ‘Paula’ uit de Ketnetreeks ‘Galaxy Park’. Ze komt op haar kenmerkende, levendige manier vertellen over haar boeken, schrijven en acteren. (Gratis, inschrijven verplicht, vanaf 10 jaar, duurtijd: 1u)

Schrijf je hier in


Streetfoodstraat en Marino Punk

13.07 – 17.00 uur – Begijnhofstraat/Perruche – Gratis – Marino Punk vanaf 19.00 uur

Laat je smaakpapillen én de rest van je lijf dansen tijdens het Perruche Streetfoodevent! Pop-up restaurant Perruche sluit de deuren en vult de Begijnhofstraat met de geur van heerlijke streetfoodgerechten, de intussen legendarische accordeonist Marino Punk zorgt voor de ideale sfeer. De streetfoodstraat opent om 17.00 uur, Marino Punk haalt zijn accordeon boven vanaf 19.00 uur.David Newbould
(usa)

19.07 – 20.00 uur – Muziekclub 4AD – Gratis

Newbould drukt al sinds 2007 zijn stempel op het muzieklandschap als roots-rocker, americana-artiest en folkzanger en schrijft over de ups en downs van het leven. Hij werd al twee keer genomineerd voor een Grammy Award en heeft een rugzak vol met lof overladen albums. Tel daarbij de duizenden concerten die hij onvermoeibaar blijft geven en je weet dat dit een zeer mooie zomeravond in 4AD zal worden.

Met zijn vierde studio-album ‘Power Up!’ verkent Newbould nieuwe paden en kiest hij resoluut voor het overbrengen van een boodschap voortgedreven door de branie van gitaren en rock ’n roll. Met dit album benadert Newbould dezelfde vibe als op jaren 70-albums, waarop artiesten de totale vrijheid kregen in de studio, grenzen mochten overschrijden, experimenteerden met klanken en gewoonweg plezier maakten. ‘It’s a basement rock ’n roll record’, inclusief niet-overdubde fouten in gitaarsolo’s en drum tracks gecapteerd met een iPhone. Met als gewenste resultaat: een rauw, verscheurend, puur album zonder inmenging van daglicht.Dominique De Groen
(schrijver)

20.07 – 20.00 uur – Kapel Begijnhof – Gratis/Inschrijven verplicht

Dominique De Groen is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde de dichtbundels Shop Girl (2017), Sticky Drama (2019), Offerlam (2020) en Slangen (2022), die o.a. werden bekroond met de Frans Vogel Poëzieprijs 2019, de publieksprijs van de FintroPrijs 2021, de Jan Campertprijs 2022 en de Cultuurprijs van Stad Gent 2022. Ze brengt een dwarsdoorsnede uit eigen werk in de kapel van het Begijnhof.

Schrijf je hier in


Cinefilm: Holy Motors

01.08 – 20.00 uur – film @ concertzaal 4AD – Gratis

Van zonsopgang tot zonsondergang, een paar uur uit het leven van Monsieur Oscar, een schimmig personage dat van het ene leven naar het andere reist. Hij is op zijn beurt industriemagnaat, moordenaar, bedelaar, monster, familieman. Hij lijkt rollen te spelen en stort zich halsoverkop in elk deel – maar er zijn geen camera’s aanwezig.

Met Denis Lavant, Edith Scob en Eva Mendes. Regie door Leos Carax (2012).The Sha-La-Lee’s + Troubled Water

02.08 – 20.00 uur – terras 4AD – Gratis

Ook dit jaar zetten we het terras van 4AD en de Kleine Dijk op stelten tijdens de ‘Zomerse Vrijdag’, een concertreeks in samenwerking met Stad Diksmuide. Deze keer zie je de Belgisch-Nederlandse stoomwals The Sha-La-Lee’s op het podium, een heerlijke mix van punk, garage en pure rock-‘n-roll. De streekhelden van Troubled Water brengen vooraf hun rock, blues en indie met lekkere bluesdrive.Openluchtfilm: Living

04.08 – 22.00 uur – Begijnhof – Gratis – Bar door Papegaei

Wanneer de oer-Britse kantoorklerk Mr. Williams te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, herontdekt hij zijn levenskracht en gaat hij op zoek naar een manier om de wereld mooier achter te laten. Met Bill Nighy, Aimee Lou Wood en Alex Sharp. Regie: Oliver Hermanus (2022).Openluchtfilm: Asteroid City

14.08 – 22.00 uur – Begijnhof – Gratis – Bar door Perruche

Elk jaar komen ruimtefans en hun families van over het hele land samen in het pittoreske woestijndorp Asteroid City voor een conventie met wetenschappelijke wedstrijden. Dit jaar wordt de bijeenkomst echter verstoord en komt iedereen vast te zitten in het dorp door een reeks ongewone gebeurtenissen. Met Tom Hanks, Scarlett Johansson en Jason Schwartzman. Regie: Wes Anderson (2023).Culinaire Filmavond: ‘Flickering Lights’

23.08 – 19.00 uur diner (optioneel & betalend) – 22.00 uur film (gratis) – Water en Vuur

In de eetbare tuin van restaurant Water en Vuur zie je om 22.00 uur gratis de film ‘Flickering Lights’, een fantastische mix tussen gangsterfilm, komedie en karakterstudie in een absurdistisch scenario. Voorafgaand kan je ook genieten van een maaltijd, geserveerd uit de buik van de film. (Film gratis, diner €62.39 pp/vooraf inschrijven)

Schrijf je in voor het diner 


Condor Gruppe + Wilderman + Maanzaad + Maria Iskariot + dj Draaimedaris

24.08 – 16.30 uur – tuin Water en Vuur – €10 vvk / €15 add

De fabriekstuin van Water en Vuur ontploft met muzikaal talent. Van levende legende Elvis Peeters en zijn Wilderman, naar de winnaar van Humo’s Rock Rally ‘Maria Iskariot’, langs de bezwerende grooves van ‘Conder Gruppe’ tot de ongeleide projectielen van ‘Maanzaad’. De zomer begint pas écht op 24 augustus.

Maria Iskariot (17.00 uur)

winnaar Humo’s Rockrally ’24

De patroonheilige van betwistbaar gedrag brengt half-volwassen vrouwelijke punkrock.

Een knieval voor de zondaars. Wees gezegend, gij allen.

 

Maanzaad (19.00 uur)

Zeven muzikanten lanceren zichzelf als ongeleide projectielen in een baan om de aarde, weg van platgetreden paden. Geestdriftige vocals in je moerstaal, rocking dub grooves en een doorleefde anti-establishment filosofie met een vette knipoog.

 

Wilderman (21.00 uur)

Levende Legende Elvis Peeters smijt een bom.

De dichtkunst van Paul Van Ostaijen, het tomeloze van Arno, de woede van Bertol Brecht, de grimmigheid van de fabeltjes van Reynaert De Vos, het bezwerende van de golfslag van de Noordzee en de passie van een Coltrane.

 

Condor Gruppe (23.00 uur)

Dypnotiserende jams, psychedelische grooves, kraut-en surfrock en oosterse geluiden smelten samen tot één broeierige, onweerstaanbare blend.

Soms mysterieus en surreëel, soms exotisch, maar altijd avontuurlijk

Koop hier je tickets


Leutig, Lyrisch en Labiel

25.08 – 18.00 uur diner (optioneel & betalend) – 20.00 uur woordacts – Water en Vuur

Een ode aan de taal met Johan Sebastiaan Stuer, Sarah Vanheuverzwijn, Nooit Nooit, Kimme Tigra en Beatpolitiek. De woordacts beginnen om 20.00 uur (€10 vvk / €15 add), wie wil kan ook het heerlijke geletterde buffet van Water en Vuur eraan koppelen vanaf 18.00 uur (€40 pp, vooraf inschrijven).

Koop hier je ticket voor het buffet (inclusief woordacts)

Koop hier je aparte ticket voor de woordactsTeken aan de wand

Doorlopend – wandelparcours @ Kleine/Grote Dijk – Gratis

De hele zomer lang kan je een wandelparcours volgen met beeldende kunst langs de kaaimuur en doe-het-zelfbankjes om je eigen bijdrage aan het traject te leveren. De werken aan de kaaimuur worden tijdens de twee maanden aangevreten door het water en de klimatologische omstandigheden, de natuur zal ze tegen het eind van de zomer hebben weggewerkt.De Reis naar Speis – Art Collective Dirtytoo

Doorlopend – 4AD Muziekcafé tijdens openingsuren – Gratis

Dirtytoo, het pseudoniem voor het collectief van An Deceuninck & Steven Verstuyft, brengt in 4AD Muziekcafé “De reis naar Speis”. Dit is een beeldverhaal in twaalf delen, dat vertelt over de wedervaren van de bloempotridder die onze zieke aarde ontvlucht, op zoek naar een betere wereld, planeet.