Will Guthrie & Ensemble Nist-Nah

deel een rit op carpool.be

wo 24.11.2021

| ► deuren open: 20:00 uur / Will Guthrie & Ensemble Nist-Nah begint om 20: | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa / 2.4 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Will Guthrie & Ensemble Nist-Nah
(fr/au)

Avant-garde percussionist Will Guthrie verdween in Java, Madura, Bali en Lombok, en kwam terug met Ensemble Nist-Nah: samen slepen ze je mee met hun 21e eeuwse versie van de oeroude gamelan. Een kakofone stoofpot van vreugd!

Brons, koper, ijzer, hout, skins en vooral mensen: de Indonesische gamelan is een levend –bijna prehistorisch- instrument. Een groep mensen die samen spelen op tal van percussieve materialen, samen vormen zij één: de gamelan. ‘Gamel’ betekent niet voor niets ‘slaan’ in het Oud-Javaans. Met Will Guthrie & Ensemble Nist-Nah wordt de luisteraar meegesleurd in deze prehistorische klankenwereld, met een fikse 2021-update. Gestage repetitieve ritmes die zich langzaam openen en transformeren tot een geluidendroom vol imposante percussie. Een traag tikkende klok luidt steeds harder, het gerinkel van metaal spoelt af en aan. Ritmes verliezen hun gevoel voor tijd, worden tijdloos in en de herhaling verliest de toehoorder zichzelf in een eindeloze trance aan schoonheid.

Free jazz-drummer Will Guthrie verdiende zijn sporen door samenwerkingen met o.a. Oren Ambarchi (Gravetemple), Mark Fell, Roscoe Mitchell, Anthony Pateras en Jean-Luc Guionnet maar zijn muziek overstijgt alle genres en beperkingen. In zijn zoektocht om zijn horizonten te verbreden, verbleef hij een tijd in Indonesië waar hij de gamelantraditie leerde kennen, en maakte het zich eigen met een diepgaand respect. Geen exotische, culturele toe-eigening, maar een ode aan de kracht van het instrument. De muziek is daarenboven evenzeer gevoed door Guthrie’s interesse in free jazz, electronische muziek en het tonale experimenten.

Zijn plaat Nist-Nah vertaalt hij live naar het podium met acht geïnvesteerde muzikanten, verschillend van leeftijd en herkomst, maar met de kracht om vanuit hun hedendaagse muziekpraktijk een betoverende beleving neer te zetten: als een stuk abstract-expressionistische kunst, waarin evenzeer woede of kalmte, de innerlijke onrust van de kunstenaar of de eigen subjectieve orde in hetzelfde canvas kan worden gelezen.