Zu + Stefano Pilia + Common Eider, King Eider

deel een rit op carpool.be

vr 14.04.2017

| ► deuren open: 20:00 uur / Common Eider, King Eider begint om 20:30 | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Common Eider,King Eider
(us)

Common Eider, King Eider is een pionier in het creëren van een sfeer die zich nestelt tot in het diepste van je wezen. Melancholisch, verrassend, angstaanjagend en mooi.

Met diepe drones, abstracte koorarrangementen, een schurende altviool en uitgesponnen soundscapes, neemt Common Eider, King Eider u mee naar een donker woud, waar nachtelijke schaduwen en onverwachte windstoten u koude rillingen bezorgen. Bij een luisterervaring is het niet ongewoon dat u argwanend om uw schouder heen zult kijken, steeds op de hoede voor een aanval.

Common Eider, King Eider is het muziek- en kunstcollectief van Rob Fisk (Badgerlore, Deerhoof, 7 Year Rabbit Cycle), Vicky Fong, Andee Connors (A Minor Forest), Andrew Weathers en Blaine Todd, met basis in Alaska. Naar aanleiding van de nieuwe release “Shrines for the Unwanted, Respite for the Cast Aside” (2017) start Common Eider, King Eider met een Europese tournee in april. De uitgave verrast ons met 60 minuten nieuw werk, een live opname van een concert in Wenen en een kunstboek met foto’s en geschriften.

CVLT Nation, dé referentie voor al wat duister en donker is, schrijft over de plaat “Extinction” (2016): “If you like shit like Sunn O))), Swans, GSY!BE, Thisquietarmy, Lustmord, Haxan Cloak, Mamiffer and Sutekh Hexen, then Common Eider, King Eider, will take you on an unforgettable voyage through the most remote corners of your mind and deep into the most hidden crevices of your soul, tunneling into you until your ego completely disintegrates”.

Het collectief keert zich expliciet tegen de Trump administratie (hoera!) en doneert 100 procent van hun digitale verkoop aan verscheidene organisaties die zich inzetten voor diversiteit en gelijkheid. Hun credo luidt: “Love one another, take care of one another, and help those who need help”. Een reden te meer om van hén te houden!

 • facebook

  Facebookpagina Common Eider, King Eider

 • bekijk video

  Common Eider, King Eider – When We Sewed Skins

 • website

  Bandcamp Common Eider, King Eider


Stefano Pilia
(it)

Stefano Pilia palmt in zijn eentje het volledige podium in zonder dat ook maar iemand hunkert naar een extra muzikant. Gewapend met een gitaar en een loopstation, brengt hij lyrisch minimalisme met een vleugje blues dat inspireert, emoties raakt en het ontastbare tastbaar maakt.

De veelzijdige Italiaanse rasmuzikant Stefano Pilia speelt zowel solo als in band en schrijft muziek voor films, theater, lezingen, videokunst en dans. Doorheen experiment tast hij de verschillende dimensies van geluid af en zoekt hij naar de verhouding van muziek tot tijd, ruimte en het geheugen.

Stefano Pilia is medeoprichter van onder andere 3/4hadbeeneliminated en In Zaire. In zijn solowerk, speelt de gitaar de absolute hoofdrol. Met behulp van loops en field recordings creëert hij net dat tikkeltje meer. Zijn meest recente plaat “Blind Sun, New Century Christology”(2015) wordt bepaald door een rustige, subtiele toon. Toch weet de sound van Pilia’s gitaar in samenhang met de andere instrumenten een grote emotionele kracht te produceren. Het introspectieve fingerpicking op de gitaar naast een uitgewassen gong en een sierlijke viool, vertelt u een ontzagwekkend mooi verhaal. Pilia slaagt er steeds in om de dartspijltjes recht in de roos te jongleren: hij drukt in de kern van zijn muziek diepe emoties uit die op een andere manier onmogelijk verwoord kunnen worden.

We situeren zijn muziek ergens tussen die van soloartiesten John Fahey en Loren Mazzacane Connors. Pilia schept met zijn unieke sound een  vruchtbare voedingsbodem voor gedachten, gevoelens en ideeën. U zou wel eens met een gouden “Eureka!” inzicht naar huis kunnen vertrekken.

 • bekijk video

  Stefano Pilia – Dark Was The Night, Cold Was The Ground

Zu
(it)

De passage van Zu vijftien jaar geleden in 4AD sloeg in als een bom. De instrumentale muziek met virtuoze percussie, een krachtige bas en een tegendraadse sax bleek een succesformule. Geen twijfel mogelijk: dit trio moest terugkeren naar Diksmuidse bodem. Op 14 april is het zover!

We citeren Albert Einstein en geven hem – met Zu in het achterhoofd – overschot van gelijk: “Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid.” De muzikanten van Zu laten hun persoonlijke en creatieve vrijheid niet vastsnoeren door opgelegde structuren en labels. Ze spreiden hun muzikale vleugels uit en vliegen van metal, mathrock en no wave naar noise, punk jazz en electronica. Verwacht je tijdens elke performance aan een unieke explosie van experiment, een extatische passie voor muziek en een intense wisselwerking tussen muzikanten: het Zuïsme ten top! Jazzmuzikant John Zorn omschrijft de sound van Zu als “powerful and expressive music that totally blows away what most bands do these days“.

Kenmerkend voor Zu is hun continue samenwerking met een groot arsenaal aan topartiesten zoals Mike Patton (Faith No More), the Ex, Han Bennink (ICP), Eugene Chadbourne en de saxofonist Steve MacKay (Stooges).

In hun twintigjarige bestaan bracht Zu heel wat platen uit. Door de verscheidenheid en de vele samenwerkingsverbanden zou je kunnen denken dat je verschillende bands aan het werk hoort. Het nieuwe album ‘Jhator’ wordt verwacht in maart 2017. De muzikanten richten hun blikveld ver weg van het Westen en dat wordt opnieuw geïllustreerd in ‘Jhator’, waarin Tibetaanse begrafenisrituelen een inspiratiebron vormen en oude Egyptische teksten de richting van de plaat bepalen.

In ware Black Flag-traditie, liet Zu zowat heel de wereld daveren tijdens meer dan tweeduizend liveoptredens (Europa, VS, Canada, Azië, Rusland, Mexico en Afrika) en zet binnenkort A4D, D4A, of 4AD, nog eens op zijn kop!