Esmerine

za 13.05.2017

deuren open: 20:00 uur / Eerste band begint om 20:30 / 9 € Korting / 11 € VVK / 13 € Kassa / Staand

concert @ 4AD

Esmerine
(ca)

De instrumentale kamermuziek van Esmerine, zwevend tussen minimalistisch klassiek, postrock en nieuwe folk, legt een hemelse schoonheid bloot. De kern van marimba en cello produceert een sound van hoop, troost en melancholie in een soms onheilspellende context.

Percussionist Bruce Crawdon (Godspeed You! Black Emperor) en celliste Rebecca Foon (Thee Silver Mount Zion) vonden elkaar in 2011, tijdens opnames voor Set Fire To Flames. Enthousiast begonnen ze samen te werken en ze doopten hun nieuwe project feeëriek ‘Esmerine’. De musici fladderen tussen experimentele, hedendaagse muziek zoals die van Rachel’s of Town And Country en een meer diepgeworteld, lyrisch instrumentaal landschap die doet denken aan Dirty Three (of GY!BE zelf).

Door vele samenwerkingsverbanden – onder andere met Mark Lawson (Arcade Fire) en Patrick Watson – werd het stilistisch palet van de muziek steeds kleurrijker. Recent groeide Esmerine uit tot een kwintet, maar de muziek blijft gebouwd rond de marimba van Crawdon en de expressieve cello van Foon. De tikken op de marimba zwermen als vuurvliegjes stralend om u heen, en zuigen u terug naar het natuurlijke en oprechte.

De meest recente plaat “Lost Voices” (2015) – met gastvioliste Sophie Trudeau (GY!BE) – wordt vaak geduid als Esmerines “rock”album. De explosieve crescendo’s en de kracht in de muziek onderscheiden de plaat van vorig werk. Van donker en melancholisch, tot hoopvol en lichtgevend.

Een optreden van Esmerine is er een om eindeloos in te verdwalen. Ongewild wordt u ondergedompeld in de hallucinant mooie, maar soms trieste nasleep van een live performance. In het intimistische kader van 4AD komt de muziek van Esmerine het best tot zijn recht. Plak tegen de muzikanten en geniet van het wondermooi schouwspel tot je kippenvel krijgt van kruin tot kleine teen!