Lynn Cassiers – Yun

za 26.01.2019

deuren open: 20:00 uur / begint om 20:30 / 7 € Korting / 9 € VVK / 11 € Kassa / Zittend

concert @ 4AD

Lynn Cassiers
(be)

Lynn Cassiers mag stilaan toonaangevend in de Belgische Jazz en Impro scene genoemd worden. Als multi-instrumentaliste tast ze de grenzen af van genres en structuren en tilt ze traditioneel werk naar een andere wereld. Omringd door een ‘fine fleur’ van Belgische en buitenlandse Jazz artiesten, creëerde ze in opdracht van 25 jaar JazzLab het werk ‘Yun’, ofte ‘wolk’ in het Chinees.

Als elektronica-artieste en vocaliste bouwde Lynn Cassiers een naam op met zowel solo-performances als samenwerkingen met vooraanstaande musici als Jozef Dumoulin of Rudy Trouvé. Voor haar carte blanche die ze kreeg van JazzLab gaat ze een stap verder en toetst ze tijdloze standards aan de muzikale taal en intuïtie van haar band in dit gloednieuwe project ‘Yun’.

Voor ‘Yun’ stelt Cassiers een gloednieuwe ‘superband’ samen. Ze behoudt het basistrio van haar Imaginary Band: pianist Erik Vermeulen, drummer Marek Patrman (cz) en bassist Manolo Cabras (it) zijn stuk voor stuk topmuzikanten die gepokt en gemazeld zijn in de jazztraditie. Daar voegt Cassiers karaktervolle stemmen uit de hedendaagse jazz- en improwereld aan toe: Bo Van Der Werf (Octurn, BJO) op sax en Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en elektronica. Deze indrukwekkende bezetting gaat stukken uit het traditionele jazz ‘real book’ te lijf, op zoek naar lagen in die muziek die overeenstemmen of schuren met hun eigen ontwikkelde universum.

Na een drie maanden durend verblijf in een Chinese Jazzclub vond Lynn terug aansluiting bij de traditionele jazzstandards. Tegelijk voelde ze ook het anachronisme ervan aan. Een tweestrijd die duidelijk hoorbaar is in het repertoire van ‘Yun’. Lynn bracht heel bewust muzikale persoonlijkheden samen wier carrières zich binnen verschillende stijlen en tradities bevinden en die zich zowel in repertoire als in vernieuwing specialiseerden.

Deze beweging was ook al zichtbaar in haar vorige project Imaginary Band. Centraal daarin staat haar ontdekkingstocht naar raakvlakken tussen nieuwe en oudere jazzstructuren aan de hand van zelf gecomponeerd materiaal.

Na twee memorabele doortochten als onderdeel van de Tape Cuts Tape machine, musiceert Lynn nu op haar geheel eigenzinnige wolk op de 4AD-planken!