Chouk Bwa & The Ångströmers + Mec Yek

deel een rit op carpool.be

za 18.06.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / Mec Yek begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2.8 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD


Ism Kokopelli Festival

Kokonuts zorgt voor fijne plaatjes voor, tijdens en na de shows!

Mec Yek
(be)

Een band of gypsys zonder viool, Roma-muziek met een eigengereide ska & jazzy twist, een unieke chemie tussen twee Romani-zangeressen en de energie van Jaune Toujours: Mec Yek in een notendop!

Halfweg de nineties, ondertussen al een eeuwigheid geleden, geraakt Jaune Toujours-frontman Piet Maris in zigeunermiddens verzeild. Hij reisde op en af naar de Roma in Slovakije, om daar – accordeon stevig omgegord – opnames te maken van de zigeunermuziek die daar het leven van elke dag uitmaakt. Deze opnames vormen dé basis van Mec Yek. Het repertoire werd aangepakt door de muzikanten van Jaune Toujours (Piet Maris, accordeon & zang – Théophane Raballand, drum & percussie – Mathieu Verkaeren, contrabas – Mattias Laga, sopraansax & klarinet). Katia en Milka Pohlodkova, jonge vocalisten van Romani-afkomst, sprongen plots het podium op tijdens een show in Gent en Mec Yek (‘Eén Meer’ in het Romanes) vond zijn definitieve vorm!

In 4AD presenteert deze zigeuneurspin-off van Jaune Toujours (graag gezien gasten in 4AD) hun nieuwste plaat Taisa (‘Morgen’). Waar traditionele Roma-songs originele arrangementen krijgen, er wordt gezongen in het Romanes, Russisch én Nederlands en een scala aan genres de revue passeert: van tarantella over ska tot eilandenblues…  Van Balkan Motown tot Gipsy Hip! Of zoals Songlines schrijft: ‘A wide musical catchment that reflects the group’s diverse backgrounds as well as the itinerant heritage of the Roma People’. Allez, nog ééntje dan!

Chouk Bwa & The Ångströmers
(ht & be/fr)

Intense Haïtiaanse voodoo meets Brussels-Franse elektronica: de echtverbintenis tussen Chouk Bwa en The Ångströmers is heftig, dansbaar en bezwerend. They’ll put a spell on you!

De origines van voodoo vaarden mee met de slavernijschepen uit West-Afrika richting ‘Nieuwe Wereld’. De West-Afrikaanse religies transformeerden, net als de muziek die hen begeleidde. Met het Hollywoodiaanse clichébeeld van zwarte magie, donkere rituelen en poppetjes heeft het niets te maken, integendeel, voodoo staat voor een intensiteit, en een puur leven in het teken van liefde, vriendschap en delen. Haïti, het eerste postkoloniale zwarte land in 1804, was dan ook de perfecte voedingsbodem voor voodoo, na de enige succesvolle slavenopstand ooit.

Als traditionele Haïtiaanse rootsband, diep geworteld in deze voodoocultuur, is Chouk Bwa gespecialiseerd in pure polyritmische muziek. Met hun call-and-response gezangen in het Creools, waarachtige dansen en drie drummers die zich vrijmoedig bewegen in hun ritmes, is Chouk Bwa het bekendste exportproduct van ‘Mizik Rasin’. Frontman Sambaton Dorvil torent boven het geheel uit met zijn bezielde zang, waarmee hij het lijden maar vooral de onvermoeibare levenslust van het Haïtiaanse volk vertolkt. Chouk Bwa zorgde reeds voor muzikaal vuurwerk op WOMEX 2015, Roskilde én waren één van de revelaties van Transmusicales 2019.

Kortom, één brok vol energie en levenslust dat sinds 2016 lief en leed deelt met de Brussels-Franse radicale klankvernieuwers van The Ångströmers. De Brusselaars zwepen de abstracte polyritmiek van Chouk Bwa op met spacy elektronica en reverb. Het resultaat? Een samensmeltende identiteit doorspekt van traditie en futurisme. In april 2020 kwam hun nieuwe album uit, op het label van Bongo Joe waar ook Altin Gün, Mauskovich en Yin Yin op huizen. Kortom gefundeness Fressen voor fans van Jeri Jeri, Mark Ernestus en Konono nr 1.

In 4AD moet en zal de stem van voodoo luider klinken dan ooit te voren: kom, en zing en dans mee met zijn ontembare kracht!