Chouk Bwa & The Ångströmers

deel een rit op carpool.be

vr 21.01.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / TBA begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa / 2.8 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD


Ism Kokopelli Festival


Chouk Bwa & The Ångströmers
(ht & be/fr)

Intense Haïtiaanse voodoo meets Brussels-Franse elektronica: de echtverbintenis tussen Chouk Bwa en The Ångströmers is heftig, dansbaar en bezwerend. They’ll put a spell on you!

De origines van voodoo vaarden mee met de slavernijschepen uit West-Afrika richting ‘Nieuwe Wereld’. De West-Afrikaanse religies transformeerden, net als de muziek die hen begeleidde. Met het Hollywoodiaanse clichébeeld van zwarte magie, donkere rituelen en poppetjes heeft het niets te maken, integendeel, voodoo staat voor een intensiteit, en een puur leven in het teken van liefde, vriendschap en delen. Haïti, het eerste postkoloniale zwarte land in 1804, was dan ook de perfecte voedingsbodem voor voodoo, na de enige succesvolle slavenopstand ooit.

Als traditionele Haïtiaanse rootsband, diep geworteld in deze voodoocultuur, is Chouk Bwa gespecialiseerd in pure polyritmische muziek. Met hun call-and-response gezangen in het Creools, waarachtige dansen en drie drummers die zich vrijmoedig bewegen in hun ritmes, is Chouk Bwa het bekendste exportproduct van ‘Mizik Rasin’. Frontman Sambaton Dorvil torent boven het geheel uit met zijn bezielde zang, waarmee hij het lijden maar vooral de onvermoeibare levenslust van het Haïtiaanse volk vertolkt. Chouk Bwa zorgde reeds voor muzikaal vuurwerk op WOMEX 2015, Roskilde én waren één van de revelaties van Transmusicales 2019.

Kortom, één brok vol energie en levenslust dat sinds 2016 lief en leed deelt met de Brussels-Franse radicale klankvernieuwers van The Ångströmers. De Brusselaars zwepen de abstracte polyritmiek van Chouk Bwa op met spacy elektronica en reverb. Het resultaat? Een samensmeltende identiteit doorspekt van traditie en futurisme. In april 2020 komt hun nieuwe album uit, op het label van Bongo Joe waar ook Altin Gün, Mauskovich en Yin Yin op huizen. Kortom gefundeness Fressen voor fans van Jeri Jeri, Mark Ernestus en Konono nr 1.

In 4AD moet en zal de stem van voodoo luider klinken dan ooit te voren: kom, en zing en dans mee met zijn ontembare kracht!