David Nance Group + Nimbus Cart

deel een rit op carpool.be

za 23.03.2019

| ► deuren open: 20:00 uur / Nimbus Cart begint om 20:30 | ► 8 € Korting / 10 € VVK / 12 € Kassa / 2.40 € UiTPAS Kansentarief | ► |

concert @ 4AD

Nimbus Cart
(be)

Nimbus Cart, dat zijn vier kids uit de nineties die hun gitaarsound en snedige songs vol joie-de-vivre als een aanstekelijke wolk over de concertvloer uitspuwen!

Zangeres Janis tokkelt met de cool van Nico van The Velvet Underground op haar elektrische ukelele en schakelt zonder omkijken over naar een soulvolle zang, alsof elk moment het laatste kan zijn. De groep in haar rug bestaat uit gitarist Steven Govaere (Spit Fox, Gurt Goatbuck), Joe Wright op bass en Joran Wijnsouw (Blackfish) op drums.

Nimbus Cart is de samensmelting van deze gelijkgestemde zielen uit het Gentse en brengt emotionele, donkere ballads, die onverwacht overslaan in briesende rocksongs. Getuige het zwaar misleidende Dreamy Popsong. Van tegendraadse hoekige ritmes tot gitaarsalvo’s en bassritmes gedrenkt in een laagje Dinosaur Jr., voortsurfend op een 70’s psychedelische high: de Heartless Punk uit het gelijknamige nummer zal het geweten hebben!

De groep schiet dit jaar hun eerste muzikale ei de wereld in. Het kwartet nam het album op in The Yellow Tape Studio in Gent met (uitbater) Peter Van de Veire aan de knoppen. Dan weet een mens dat geplaveide wegen niet aan de orde zijn, maar dat we gitaren horen die klinken als gitaren, een stem kan brullen en een overrompelende ritmesectie het kot doet daveren. Studio Brussel zal dit sowieso negeren, u hebt gelukkig wél een goede smaak en dito oren.

Zonder al te veel mist te spuiten: we kijken zéér hard uit naar deze release én dit concert!

David Nance Group
(us)

David Nance Group intoxiceert zijn publiek met een uitwaaierende hallucinatie ontsproten aan de machtige samenvloeiing van psychedelica en americana, een manische geluidstrip van withete ruis, waar monolieten van songs zowel zalven als je duivels ontbinden.

De aanwezigen tijdens Nance’s vorige passage, samen met de geniale hypnotiserende synthpunkers van Topanga, weten het wel zeker: in de wereld waar de fantomen van Neil Young & The Crazy Horse’s Sleeps With Angels op rondzwerven, en waarin Americana als Heilig Schrift vereerd wordt, waant David Nance Group zich als nieuwbakken jochies in een lo-fi speeltuin. Nance en de zijnen, sinds lang omarmd door de Amerikaanse underground als het wonderkind uit de Midwest, gooide hoge ogen met More Than Enough (2016) bij het gerenommeerde Ba Da Bing-label uit Brooklyn, en bevestigde met Negative Boogie in 2017.

Echo’s van de distorted windhozen van Dinosaur Jr., de psychedelicavoorliefde van generatiegenoot Kurt Vile, de klaagzang van avant garage-veteraan David Thomas (Pere Ubu) en de parlando’s van Lou Reed (waarvan hij sommige platen integraal coverde)… … op geheel eigen primitieve wijze verenigt Nance experiment, blues, hardrock en noise. Met zijn nieuwste plaat verfijnt David Nance zichzelf en dat is ook live te horen met een gelaagder gitaargeluid en een zachtere sound. Geheel toepasselijk heet David Nance jongste worp dan ook Peaced and Slightly Pulverized, waarbij songs en sounds laveren tussen vredig en lichtjes ontregeld, tot volledig bevreemdend en bezwerend. De plaat excelleert in bedaarde, contemplatieve en verhalende nummers die onverhoeds ontaardden in venijnige gitaarsolo’s vol zwaarmoedig geweld. Nog niet overtuigd? Beluister de outro van 4AD-favoriet Amethyst en kom met ons mee verdwalen in Nance’s zwoele oerwoud van fuzzed-out geluidsgolven.