Dizzy Mandjeku & Alé Kumá: ‘De Palenque à Matongé’ + Karen Willems & Ahmed Roni

deel een rit op carpool.be

za 29.10.2016

| ► deuren open: 20:00 uur / begint om | ► 6 € Korting / 8 € VVK / 10 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Ahmed Roni & Karen Willems
(ko/be)

20.30

Drummer/percussionist Karen Willems (Novastar, Zita Swoon Group) slaat de handen in elkaar met Ahmed Roni (op zang en saz) uit Koerdistan – sinds een klein jaar noodgedwongen in Veurne gevestigd. Superieure impro uit westelijke en oostelijke windrichtingen!

In september 2015 zamelde 4AD hulpgoederen in ten behoeve van de vluchtelingen in Calais. Mensen uit opvangcentra konden later bij ons terecht voor een exclusief concert én een overweldigende emotionele namiddag (inclusief 150 dansende mensen!) met de band Id!ots. Nu gaan we een stap verder en geven we ons podium volledig over aan één van die mensen op vlucht, op zoek naar geluk: Ahmed Roni, topmuzikant uit Koerdistan!

Geen betere wingwoman voor een unieke combi dan Karen Willems, zelf steeds op zoek naar nieuwe, muzikale avonturen. Na een eerste kennismaking in Veurne, waar Roni nu een klein jaar verblijft, sprong de vonk over: Roni en Willems musiceerden sindsdien al meermaals samen, onder meer voor wereldvluchtelingendag.

Willems en Roni zullen live improviseren vanuit hun eigen achtergrond, smaak, opleiding… Verwacht u dus aan een west/oost-mix om van te smullen, vol overgave, wereldse liefde en talent – proeve van een wereld zonder grenzen, de kracht van muziek, de kracht van grootse muzikanten, en de kracht van open geesten.

  Dizzy Mandjeku & Alé Kumá:
  De Palenque à Matongé(cd/co/be)

  21.30

  Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek reizen al eeuwen moeiteloos tussen beide continenten. Denk maar aan de rumba uit Cuba, de champeta uit Colombia… Met het project ‘De Palenque à Matongé’ eren de Afro-Colombiaanse groep Alé Kumá en de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku deze oeroude, muzikale verbindingen: een unieke internationale samenwerking!

  ‘De Palenque à Matongé’ verwijst naar het hart van de Afro-Colombiaanse muziek en het hart van de Congolese gemeenschap in België: met dit project zetten vijf Colombiaanse en vier Congolese muzikanten een volgende stap in hun muzikale collaboratie waarmee ze het tot op het befaamde Viña del Mar (in Chili) schopten, zowat hét songfestival voor volksmuziek van Zuid-Amerika.

  Dizzy Mandjeku reisde al twee keer naar Colombia: eerst voor enkele concerten en opnames met Magin Diaz en Alé Kumá, later voor Viña del Mar met het nummer ‘Por El Norte Por El Sur’ en een tournee in Chili. Maar 4AD ondersteunt graag zijn nieuwe, best wel ambitieuze avontuur: samen met Alé Kumá gaat hij op zoek naar de gemeenschappelijke roots van de soukous, de rumba en de champeta, en brengt hij een herinterpretatie van Afro-Colombiaanse muziekstijlen. Het resultaat is een podium bevolkt door oude knarren, jong grut en alles daartussen die een nieuwe wind blazen door de Afro-Colombiaanse muziekscene!

  Deze rasmuzikanten mixen hun roots tot een nieuwe, sublieme cocktail – een ongehoord amalgaam van klanken en stijlen – waarop stilstaan niet evident wordt. Van Palenque over Matongé tot in Diksmuide… Dizzy Mandjeku en Alé Kumá serveren u een prachtige, avontuurlijke avond voor jong en oud, voor dansers en muziekfanaten. Hét tegengif voor de steeds verder oprukkende hokjesmentaliteit in onze maatschappij!