Ecodag#5

deel een rit op carpool.be

zo 21.05.2017

| ► deuren open: 10:00 uur / Ecodag begint om 10:00 | ► | ► |

eco @ 4AD

Ecodag#5

4AD zwaait haar deuren open voor een dag waarop duurzaamheid en ecologie centraal staan.

 ~ workshops / proeven / ecomarkt / infostands / Repair Café / kinderanimatie / swishing / ecorondleidingen ~

Dag na dag bouwt 4AD aan een geëngageerd en ecologisch muziekhuis, met een mens- en klimaatvriendelijke werking. Sinds 2016 is 4AD het eerste CO2-neutrale kunstenhuis van het land dankzij het 4AD-bos. Met Ecodag#5 wil de club praktische en voor iedereen haalbare oplossingen aanreiken die inspelen op actuele thema’s als de circulaire economie, zero waste en upcycling. Kom zeker eens een kijkje nemen, dompel je onder in ons workshopaanbod of plof je neer op ons eco-terras voor een duurzaam en lokaal natje/droogje!

Programma

Vegan kookworkshop
i.s.m. Stadsboerderij Kortrijk
Om 9.30 u.

De ecologische impact van vlees eten is niet te onderschatten. 4AD kookt steevast vegetarisch voor de artiesten en medewerkers. Heb jij interesse in volledig plantaardige voeding maar geen idee hoe je eraan begint? Meer plantaardig eten betekent namelijk ook minder kaas, melk en eieren in je maaltijd. Gelukkig zijn de mogelijkheden om zonder zuivel te koken eindeloos. Marijke Ameye (Stadsboerderij Kortrijk) leert jou enkele heerlijke vegan maaltijden klaarmaken (broodbeleg, soep, een bbq-gerecht en dessert) met lokale seizoensgroenten en fruit.

Max. 12 deelnemers – inschrijven verplicht via lander@4ad.be.

Doorlopend van 14 u. tot 17.30 u.

Swishing/kledingruil
Vernieuw je garderobe op een ecologische manier! Kledij, schoenen en accessoires zijn welkom, zowel voor mannen als vrouwen. Ons motto luidt: “Geef enkel weg wat je zelf zou willen krijgen”. Afgewassen, beschadigde of vuile kledij worden niet aanvaard.
De swishing gebeurt volgens het punten principe: elk kledingstuk dat je meebrengt krijgt een aantal punten toegewezen en deze kun je inruilen voor andere kledingstukken met dezelfde waarde. Spullen die blijven hangen worden aan een goed doel geschonken.

Repair Café
In het 4AD Repair Café kan je samen met ons je kleine huishoudelijke apparaten (bv. mixers, broodroosters, waterkokers) en fietsen (bv. remblokjes, lichtjes, banden) herstellen. Ondervind hoe het moet en wie weet kan je jouw kapotte fiets of broodrooster de volgende keer wel helemaal zelf fiksen!

Kinderanimatie
i.s.m. Lokaal Opvanginitiatief Diksmuide (L.O.I.)

Knutsel samen met ons onder andere mooie doosjes en origami-diertjes uit bv. oude affiches, en versier zo jouw eigen kamer!

Plantenruil/-verkoop

Heb je een teveel aan die bepaalde planten- of bloemensoort of ruil je liever je groente in tegen een fruitsoort of een kruid? Aarzel niet! Verkoop of ruil jouw planten en bloemen tijdens de vijfde Ecodag!

Inschrijven verplicht via lander@4ad.be

Ecorondleidingen

Ontdek samen met een rasechte 4AD-medewerker het ecologische verhaal achter de schermen van 4AD!

Workshop palletmeubels maken

Palletten? Die zijn in! Gerecycleerd meubilair gemaakt met pallethout is hip, goed voor de portemonnee, gemakkelijk te maken, origineel en helemaal eco! Leer met deze workshop op een eenvoudige manier jouw eigen tuinmeubels te maken!

Infosessies met imker

Bijen behoren tot de meest hard werkende wezens op aarde. Door de bestuiving van talrijke planten waarvoor zij zorgen, zijn we één derde van ons voedsel aan hen verschuldigd. Tegenwoordig gaat het echter niet goed met de bijen. Insecticiden, te weinig wilde bloemen, een te homogene bestuiving en stress zijn maar enkele van de factoren die zorgen voor een massale bijensterfte. Hoog tijd dus om wat aandacht te besteden aan onze gestreepte vrienden! Kom via de imker te weten hoe je jouw tuin helemaal bijvriendelijk maakt! Krijg antwoorden op volgende vragen: “Welke planten en bloemen trekken bloembestuivende insecten aan?”, “Hoe vinden bijen voldoende voedsel in mijn tuin?”, “Op welke manier kunnen bijen zich vestigen en voortplanten in mijn tuin?”…

Infosessie Klein Spook en Tante Rosa
Om 14.30 u.
Praktisch: na de infosessie kunt u met extra vragen terecht aan de infostand van Klein Spook en Tante Rosa.

De webwinkels van Klein Spook en Tante Rosa bieden ecologische vervangproducten aan voor wegwerpluiers, maandverbanden en tampons, zoals herbruikbare en wasbare luiers, inlegkruisjes en maandverband of de menstruatiecup. Je hebt ze in alle vormen, maten, kleuren en prints. Handig voor elke vrouw. Dus ook voor jou.

Meer info Klein Spook 

Meer info Tante Rosa

Infosessie composteren

Weet je niet hoe je aan composteren begint? Wat je wel of niet kan composteren? Of welk systeem je het best gebruikt? Mis dan zeker de infosessie van Jos Debouvere niet.

Infostand duurzaam (ver)bouwen
i.s.m. BAS

BAS is een kenniscentrum met expertise in toekomstgericht en energiezuinig bouwen. Laat jouw adviseren door een van de experts van BAS!

Infostand groene energie
i.s.m. BeauVent

De coöperatie BeauVent wil zoveel mogelijk mensen verenigen die mee investeren in energie-efficiëntie en de productie van groene energie uit zon, wind en biomassa. Zo groeit een financiële basis en een maatschappelijk draagvlak voor duurzame energieproductie waarin iedereen als evenwaardige vennoot kan participeren.

Infostand Fietsersbond

De Fietsersbond Diksmuide is onafhankelijk en komt op voor alle fietsers in de stadskern Diksmuide en omliggende dorpen. Als fietser lever je een positieve bijdrage aan je omgeving, het milieu, het klimaat en de mobiliteit. Daarom zet de Fietsersbond zich niet alleen in om het fietsen an sich te promoten, maar willen ze ook constructief samenwerken met het beleid in stad Diksmuide om op termijn een fietsparadijs te bekomen! Elke fietser kan dan ook met zijn grieven, ideeën of tips terecht bij de Fietsersbond.

Infostand Boeren en Buren – Buurderij

Binnenkort wordt 4AD een Buurderij! Trouw aan de “korte keten”-filosofie en met aandacht voor lokale, ecologisch verantwoorde producten, zorgt de Buurderij ervoor dat de klant makkelijker toegang heeft tot de producten van de boer. Aan deze infostand kom je hierover alles te weten.

Koop dankzij 4AD binnenkort online producten bij de boeren van de streek.

Meer info

Infostand DEMO

Sinds 2016 maakt 4AD deel uit van het grensoverschrijdende DEMO-project binnen Interreg V (FWV). Binnen DEMO engageert een consortium van 11 culturele en duurzame spelers in het grensgebied tussen Duinkerke en Charleville-Mézières zich tot het verduurzamen van hun werking via onder meer kennisuitwisseling, gemeenschappelijke experimenten en sensibilisering.

Meer info