Gasper Nali – Stad Onderstroom 2022

deel een rit op carpool.be

zo 10.07.2022

| ► deuren open: 15:30 uur / Gasper Nali begint om 16:00 | ► | ► Zowel staand als zittend evenement |

openlucht concert @ Oud Financiengebouw

Sinds 2001 vormt Stad Onderstroom een prikkelende mix van gratis culturele activiteiten op unieke locaties: concerten, openluchtfilms, exposities en eetcultuur. Voor Stad Onderstroom 2022 bundelt Muziekclub 4AD de krachten met De Diksmuidse Filmclub, Restaurant Water&Vuur en Curatoren Peter Defurne en Christophe Denys. Deze zomer strijkt Stad Onderstroom neer in het voormalige Financiëngebouw (Woumenweg/Pluimstraat).

Gasper Nali
(mw)

Malawi zendt zijn zonen uit: één man, met één instrument. Gasper Nali, YouTube’s bekendste babatoni-speler, schudt als soloband meeslepende afrobeatsongs uit zijn mouw: funky, hypnotiserend en uiterst dansbaar!  

Een 3 meter lange zelfgemaakte basgitaar met 1 snaar (net zo lang als de snaren van een reguliere bas bij elkaar opgeteld), en een koeienveldrum als resoneerbox, ziehier Gasper Nali’s babatoni: een uniek instrument voor een volstrekt uniek muzikant. Meer nog, zijn sound fabriceert hij slechts gewapend met een stok en een leeg bierflesje.

De Malawische versie van Seasick Steve of Brushy One String speelt vrolijk klinkende funky nummers, verwant met de Zuid-Afrikaanse township jive of mbaqanga. Inspiratie haalt hij, naar eigen zeggen, zowel uit de traditionele Kweli onemanbands als New Order, Arcade Fire, of techno en EDM. Maar laat je niet om te tuin leiden door zijn ’s mans catchy afrobeats, Nali’s muziek bevat een heel serieuze ondertoon. Met zijn wonderlijke stem zingt hij in de volkstaal Chichewa, en vertelt hij over de donkere zijde van zijn land. Zo ook in Abale Ndikuwuzeni, waar hij verhaalt over de talrijke gedwongen kinderhuwelijken in zijn land.

Vanuit Nkhata Bay, een dorp aan de oevers van Lake Malawi kwam Nali aan de kost met het entertainen van toeristen in nabijgelegen lodges en resorts. Maar daar kwam verandering in… na honderdduizenden YouTubeviews voor zijn A Bale Ndikuwuzeni, zijn bekendste song waarop hij het wereldwijde web toonde hoe hij op zijn babatoni speelt, is Nali een gevierd, maar nog steeds bescheiden, muzikant die langzamerhand tot ver buiten zijn eigen landsgrenzen erkenning verkrijgt. Van de oevers van Lake Malawi tot aan het Diksmuids Financiëngebouw : Gasper Nali en zijn babatoni laten het Stad Onderstroom-publiek gegarandeerd swingen!