Great Lake Swimmers + Picastro

deel een rit op carpool.be

wo 29.11.2023

| ► deuren open: 20:00 - 23:30 uur / Picastro begint om 20:30 | ► 15 € Korting / 17 € VVK / 19 € Kassa / 3.8 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Picastro
(can)

Slowcore band rond de enigmatische frontvrouw Liz Hysen.

Picastro is een slowcore band uit Toronto die al twee decennia een heel eigen sound maakt, een mix van synths, strijkers en gitaars. Godspeed You! Black Emperor meets Yo La Tengo, in feite.

Frontvrouw Liz Hysen verwierf al snel bekendheid vanwege haar gevoelige zang en de straffe sfeeropbouw in haar muziek. Na een geslaagde debuutplaat mocht ze al heel wat clubs aandoen in de VS en Europa en sessies bij BBC en de VPRO doen.

In 2022 verscheen de nieuwe EP ‘I’ve never met a stranger’. Written in Music over het slotnummer ‘Chaos Hands’: “Liz Hysen klinkt hier confronterend, vertwijfeld dan weer begeesterd. Een track die intrigeert en zich niet direct laat vangen. Zoals dat geldt voor veel songs van Picastro. Wat dat betreft is deze ep even verrassend als vertrouwd. Maar bovenal zeker de moeite waard.”

Great Lake Swimmers
(can)

Een samenloop van akoestische instrumenten, landelijke soundscapes en weemoedige zang maakt van Great Lake Swimmers een hoog aangeschreven indie-folkgroep. Sfeer is het sleutelwoord, melancholie het gevoel, vakmanschap de rode draad.

4AD en Great Lake Swimmers, een liefdevolle combinatie die éindelijk nog eens in de praktijk zal worden uitgeoefend dit najaar. De Canadezen zakten al twee keer naar Diksmuide af om hun prachtige, muzikale melancholie live te brengen. Frontman Tony Dekker stond in 2004 en 2013 solo op ons podium. Nu is het tijd om een nieuwe herinnering te creëren.

De band timmert al een hele tijd aan de weg en heeft geleidelijk aan een trouwe en brede fanbase opgebouwd. In eigen land zijn ze sinds jaar en dag een grote lieveling bij het radioprogramma Duyster. Met ‘Your Rocky Spine’ had de groep zelfs een bescheiden hit op zak.

Twintig jaar na het allereerste album komt Great Lake Swimmers nu met een langverwachte nieuwe plaat. Op ‘Uncertain Country’ toont Tony Dekker zich aan de top van zijn vak, met nog heel wat verhalen te vertellen.

Zoals bij elke plaat nam Dekker de nummers op verschillende locaties op, met een waaier aan muzikanten. Maar het thema van het album blijft constant: onzekerheid. Over het klimaat, het politieke landschap, de muziekindustrie, de 21e eeuw en een wereld die vaker wel dan niet verwarrend, onbekend en verontrustend is. Maar in plaats van zich te nestelen in die negatieve gedachten, grijpt Dekker de kans om uit die onzekerheid op zoek te gaan naar nieuw hoofdstukken, zelfreflectie en dieper in te gaan op het bizarre concept van tijd.

Het resultaat zijn 11 nummers die een viering zijn van het leven, in plaats van te blijven hangen in het verleden. Nog steeds de diepe melancholie, de nachtegalenstem van Dekker, maar dit keer iets steviger dan we gewoon zijn.

29 november in 4AD. Je zal er bij willen zijn.