Marble Sounds + The Calicos

deel een rit op carpool.be

vr 05.10.2018

| ► deuren open: 20:00 uur / The Calicos begint om 20:30 | ► 10 € Korting / 12 € VVK / 14 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

The Calicos
(be)

Voor Americana met een grote A, moeten we gelukkig al een tijdje de Grote Plas niet meer over. De jonge zielen van The Calicos veroverden dit voorjaar met hun melodieuze ouderwetse countrypop de gouden medaille van Humo’s Rock Rally. Voer voor fans van Neil Young, Wilco en Townes Van Zandt!

The Calicos zetten in 2014 al een bezielde performance neer op ons podium, als begeleidingsband van de naar Antwerpen uitgeweken Amerikaan Matt Watts. Samen brachten ze Wayward Wind (2013, Bobonne Records) uit, een prachtig en uitstekend onthaald americanapareltje. Na Watts’ overstap naar Stef Kamil Carlens ging de band alleen verder, met succes: recent behaalde dit jonge Antwerpse zestal goud op Humo’s Rock Rally 2018.

In de juryverslagen worden The Calicos vergeleken met The War On Drugs, Ryan Adams, The Triffids en Bruce Springsteen. De verschijning van frontman Quinten Vermaelen (Mantaray, finalist De Beloften 2014) doet denken aan Joost Zweegers (Novastar). De jonge band wist te overtuigen: zo schreef De Standaard dat de songs van The Calicos de grootste oorwurmen van de avond waren.

The Calicos beschikken over een grote dosis maturiteit en vakmanschap. De piepjonge Aäron Koch (amper 23) zet de aartsmoeilijk te bespelen pedal steel gitaar moeiteloos volledig naar zijn hand – wat heel wat countryreferenties oplevert – en de band beschikt over een prachtig uitgebalanceerde sound waar hard aan gewerkt is.

Een debuutplaat is niet meteen aan de orde; laat die band maar rustig groeien zonder druk van buitenaf. The Calicos werken wel al aan de opname van een eerste single met producer Reinhard Vanbergen (Das Pop). Te ontdekken!

Marble Sounds
(be)

Marble Sounds ontpopte zich tot ruwe parel van de Belpop met internationale allures. Gewapend met een bloedmooie nieuwe release, staat de band dit najaar voor de tweede maal op ons podium.

Sinds iets meer dan tien jaar perfectioneert opperhoofd Pieter Van Dessel (Plastic Operator) – oorspronkelijk solo, nadien met band – het geluid van Marble Sounds. In alle bescheidenheid bracht de band (met muzikanten van o.m. Isbells en Soon) in 2010 het debuutalbum Nice Is Good uit, die tonnen positieve recensies opleverde van o.m. Humo, De Morgen en Focus Knack.

Het radioprogramma Duyster (Studio Brussel) verwarmde destijds elke huiskamer op zondagavond met ongebreidelde melancholie en oorverdovende zachtheid. De herfstige sfeer, vol melancholie, pop, fijn gearrangeerde singer-song tot introverte postrock van Marble Sounds paste perfect binnen dit kader.

Een doorbraak bij het grote publiek werd echter niet verwacht, tot Marble Sounds met de monsterhit Leave A Light On een lange tijd kampeerde in de afspeellijsten van zowat alle Vlaamse en Nederlandse radiozenders. Voor het derde album Tautou (2016), volgde Van Dessel zoals steeds zijn buikgevoel. Het werd een album met een nieuwe muzikale inslag, vol weelderige, openbloeiende songs, begeleid door het Casco Phil orkest en overgoten door Marble Sounds’ vertrouwde melancholie.

De nieuwe plaat The Advice To Travel Light komt eind september 2018 uit op het Leuvense label Zealrecords (Isbells, Renée, Toman, Kiss The Anus of a Black Cat…). Het werk bevat elf indringende, diep gelaagde songs, die nu eens streelzacht, dan weer dreigend klinken.

  • bekijk video

    Marble Sounds – Radio 1 Midzomersessie 2017 (integraal concert)