Patti Smith: My Heart Still Hums / Lotte Dodion & Annelies Van Dinter

deel een rit op carpool.be

vr 27.01.2023

| ► deuren open: 19:00 uur / Tentoonstelling begint om 19:00 | ► / 18 € VVK / 3,60 € UiTPAS Kansentarief | ► Zittend evenement |

Lezing @ CC Kruispunt

Afgelast! Helaas kan deze voorstelling niet doorgaan. Tickethouders zullen gecontacteerd worden door CC Kruispunt.

Patti Smith: My Heart Still Hums – Lotte Dodion & Annelies Van Dinter

Op 27 januari eert CC Kruispunt, in samenwerking met Muziekclub 4AD, een der grootsten: schrijfster, artieste, rockster, activiste en kunstenares Patti Smith.

In 2021 vierde schrijfster en rocklegende Patti Smith haar 75ste verjaardag. Precies 50 jaar na Patti’s allereerste poëzieperformance bundelen dichter/performer Lotte Dodion en muzikant/multi-instrumentalist Annelies Van Dinter de krachten.

Ze selecteerden en interpreteerden hun persoonlijke favorieten uit Smith’s brede oeuvre. Van opzwepende tirades tot woorden van troost, van echo’s tot briesende paarden. ‘My Heart Still Hums’ is een voorstelling met spoken word, muziek en beeld die de geest van Patti Smith eert en bezweert met gitaren, een indianendrum en twee monden vol rock-‘n-roll.

‘My Heart Still Hums’ is een voorstelling met spoken word, muziek en beeld die de geest van Patti Smith eert en bezweert met gitaren, een Indianendrum en twee monden vol rock-‘n-roll.

Annelies Van Dinter (1986) is een singer-songwriter en multi-instrumentaliste. Onder het alias Echo Beatty brengt ze bezwerende songs met een beklijvende stem. Indiefolk met een rauw en melancholisch randje. In het najaar van 2019 kwam haar nieuwste EP ‘Ode To The Attempt’ uit op Unday Records. Van Dinter werd doorheen de jaren een vaak gevraagde sidekick, bij onder meer Trixie Whitley, Mauro Pawlowski en Steven De Bruyn. Ze treedt regelmatig op buiten onze landsgrenzen, toerde verschillende keren doorheen Europa en stond op festivals als Pukkelpop en Eurosonic.

Lotte Dodion (1987) is dichter, performer en poëziemissionaris. Haar teksten zijn toegankelijk en eigenzinnig. Haar optredens zachte donderpreken. Dodions debuutbundel ‘Kanonnenvlees’ verscheen in maart 2016 en is intussen aan haar zesde druk toe. Een selectie van haar werk werd vertaald naar het Frans, Engels, Duits, Turks en Arabisch. Dodion won heel wat (inter)nationale literaire prijzen en trad o.a. op Crossing Border, de Nacht van de Poëzie, Theater aan Zee, de Gentse Feesten, Incubate en Lowlands.

Deze voorstelling is een samenwerking met en in CC Kruispunt .

  People Have The Power – oproep aan creatievelingen!

  Naast de performance “My Heart Still Hums” van Lotte Dodion en Annelies Van Dichter zoeken we lokaal talent om de avond compleet te maken.

  Al meer dan 50 jaar creëert levende legende Patti Smith kunst in de breedste betekenis van het woord. We kennen haar als een van de grondleggers van de punkrock, maar ze maakte ook furore met haar boeken, poëzie, activisme en beeldende kunst. Om de voorstelling “My Heart Still Hums” te transformeren naar een echt Patti Smith-eerbetoon willen we graag lokale creatievelingen de kans geven om deel uit te maken van deze avond via een bijzondere expositie. “People have the power” zingt Smith, en dat gaan we ook omzetten naar de praktijk.

  “Everyone has a creative impulse, and has the right to create, and should.” – P. Smith

  Misschien ben je al een echte Smith-head, of misschien ken je haar en haar werk helemaal nog niet. Dit is de ideale kans om het werk van deze invloedrijke artieste te (her)ontdekken en je te laten inspireren. Smith staat zelf gekend om haar bijzondere tekenkunsten, pure fotografie en rebellerende songteksten,  maar laat je fantasie vooral de vrije loop. Visuele kunst, in de ruimste zin van het woord, of poëzie, op elke mogelijke manier, is welkom in deze speciale expo die de voorstelling zal voorafgaan.

  Geen idee waar te beginnen of welke thema’s je kan benutten?

  Patti Smith wordt al eens het vrouwelijke antwoord op Bob Dylan genoemd.  Ze staat voor vrouwelijke representatie in de muziekindustrie, als voortrekker in de punkrockscene inspireerde ze al generaties aan vrouwen om hun passies te volgen. Veel van haar werk gaat dan ook over feminisme, over de kracht van vrouwen en je niet laten leiden door maatschappelijke conventies.

  Ze noemt zichzelf geen activiste, maar toch is ze er een. Ze maakte een vuist tegen de Vietnamoorlog, weigert al jaren om op te treden in Israël en heeft nooit een blad voor de mond. De foto’s die ze neemt zijn vaak momentopnames en portretten, beelden die een tijdperk en gevoel weergeven. In haar gedichten laat ze zich ook vaak inspireren door de zee, door politieke thema’s en mensen.

  Recent stapte ze af van poëzie en verdiept ze zich in soundscapes en spoken word met ‘Soundwalk Collective’. De laatste jaren is Smith ook vooral bezig als klimaatactiviste. Ze maakt zich grote zorgen om de planeet, zo vertelde ze aan The Guardian: “I think the climate movement is the most important thing on the planet right now. It permeates everything. Civil rights, human rights, women’s rights.”

  Laat je dus gerust inspireren door de thema’s waar Smith rond werkt, of door de persoon zelf. Alle mogelijke interpretaties zijn welkom.

  Contact: info@cckruispunt.be