Rats on Rafts + USA Out Of Vietnam

deel een rit op carpool.be

vr 09.10.2015

| ► deuren open: 20:30 uur / begint om | ► 6 € Korting / 8 € VVK / 10 € Kassa | ► |

concert @ 4AD

Rats on Rafts
(nl)

21.00

Voor fans van de jongste lichting postpunk- en new wave-sensaties (Viet Cong en Eagulls): Rats on Rafts uit Rotterdam levert met hun tweede plaat een klepper af die zó naast het recente werk liggen van hun held Mark E. Smith (The Fall)!

Het harde, compromisloze postpunkgeluid van Rats on Rafts maakt al sinds hun debuut ‘The Moon is Big’ (uit 2011) indruk. De opdracht voor opvolger ‘Tape Hiss’ was dus eenvoudig: ‘Het livegevoel overbrengen’, aldus Rats on Rafts-zanger David Fagan.

In hun thuisland vullen de Rotterdammers een leemte. Gespeend van enig muzikale voorkennis begonnen ze de muziek te maken die zij wilden horen en die er domweg niet was. Smaak hadden ze al: ‘Poisoned Water’ van Mudhoney bracht hen namelijk op het spoor van een groepsnaam (‘Like stacks and stacks of rats on rafts’). En in de luwte van het repetitiekot schaafden ze aan een eigen postpunkgeluid. Langzaamaan werden de jongens goed… écht goed – neem het van ons aan!

‘Tape Hiss’ is volledig analoog gemaakt: opgenomen op tape, gemixt op een analoge geluidstafel en de meeste nummers zijn in één of twee takes op band gezet. Conclusie: ‘Een ijzersterk, compromisloos album’, volgens De Volkskrant. En ook de Nieuwe Revu is lyrisch: ‘Het geluid is open, luid, direct. Op sommige momenten is het alsof je bij Rats on Rafts in de oefenruimte zit.’

Na een passage op Eurosonic ligt niet alleen Nederland aan hun voeten, maar volgden ook tours door Engeland en Duitsland. En intussen blijven ze trouw aan hun credo, dat 4AD alleen maar kan onderschrijven: ‘the weirder the better’!

USA Out Of Vietnam
(ca)

22.00

Black Metal, Doom of seventies popmuziek? Het maakt helemaal niks uit voor USA Out Of Vietnam. Met hun psychedelische epische songs, die de drie minutengrens ver overschrijven, balanceren zij tussen het popintellect van Electric Light Orchestra en de verpletterende drones van Sunn O))).

Op hun debuutplaat Crashing Diseases and Incurable Airplanes combineert USA Out Of Vietnam moeiteloos haar voorliefde voor weelderige harmonieën en aanstekelijke melodieën met elementen uit progrock, psychedelische pop en drones. Het resultaat neemt u mee op een waanzinnig fascinerende trip, die rechtsvoor langs het experiment van Swans scheurt. De plaat kon trouwens rekenen op de aanwezigheid van heel wat schoon volk, waaronder gastmuzikant Patrick Waston en producer Howard Bilerman (Godspeed You! Black Emperor).

USA Out Of Vietnam deelde al eerder het podium met Mogwai, Ty Segall en Oneida. Blinkend van trots presenteert 4AD deze volstrekt unieke band tijdens een dwarse double bill met Rats on Rafts!