Sons + ILA

deel een rit op carpool.be

do 07.04.2022

| ► deuren open: 20:00 uur / ILA begint om 20:30 | ► 12 € Korting / 14 € VVK / 16 € Kassa / 3.20 € UiTPAS Kansentarief | ► Staand evenement |

concert @ 4AD

Ticketverkoop start woensdag 09/03 om 11u.

ILA
(be)

25 jaar oud is ze, en nu al klinkt de muziek van ILA doorleefd. Rauw-eerlijke minimalistische rock, die als finalist van De Nieuw Lichting 2022 ons podium mag betreden… en dat van Werchter.

ILA, te Puurs beter gekend als Ilayda Cicek, torst het gewicht van de band, bijgestaan door drummer Cas Kinnaer en gitarist/bassist Sam Smeets. Met hun mini-album Felt, geproducet door Bert Vliegen en gemixt door Michael Badger van King Gizzard & The Lizard Wizard, schenkt ILA de wereld een uitgebalanceerde eigenzinnige plaat. Single en Afrekeninghit Leave Me Dry banjert  verder op een ijzeren riff, morsige en gespierde ketelmuziek tegelijk. Dat Leave Me Dry knipoogt naar de vroege PJ Harvey is geen geheim, en ten huize 4AD meenden wij een vleugje van de intensiteit van Shilpa Ray en een uitgepuurde Auf Der Mauer te herkennen. Maar Felt is meer dan dat. Nummers als Deity luisteren als de ongemakkelijke stilte voor de storm, waar Ilayda ons gelijk toeschreeuwt als zacht fluistert. Maar evengoed verwijst Ilayda naar haar Turkse roots met Oosterse klanken hoorbaar in songs zoals Eternity en F.O.Y waarin traditionele Turkse instrumenten gebruikt werden. Het leitmotief in dit alles? ILA’s charmismatische stemgeluid, dat onbevreesd en ongepolijst de grilligheid van het leven bloot legt.

Hun eerlijk minimalisme zorgt ervoor dat ILA een van Belgiës meest intense live bands van het moment is. En daarmee schrijft de band zich in in een resem indie acts waar vrouwen mét gitaren het spotlicht opeisen. Van Phoebe Bridgers, Lucy Dacus, Julien Baker, Angel Olsen of Trixie Whitley en nog zo vele andere… ILA hoort absoluut in dit rijtje thuis, en zal daar nog wel een hele tijd vertoeven.

SONS
(be)

Het Waasland zendt zijn zonen uit. SONS verpulvert de 4AD-stage Sturm-und-Dranggewijs met hun hondsbrutale psychedelische garage rock. Alles kapot.

Winnaars van de Nieuwe Lichting 2018, opener Rock Werchter 2018 en op de rand van de internationale doorbraak (getuige de meer dan extatische review van KEXP op Icelandic Airwaves), SONS walst door het Belgisch muzieklandschap als storm Eunice in een cocktailglas. Psychedelische garage punk badend in de West Coast-vibe van Ty Segall, omringd door een kwaadaardige Iggy-eske grijns, waar fuzzy gitaren, een powerhouse van een drummer en dynamisch dwingende vocalen de hoofdmoot uitmaken. SONS eist de aandacht, als een hyperkinetische stuiterbal, sensationele chaos maar dan van vier muzikanten die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn.

Producers Reinhard Vanbergen (Das Pop) en Michael Badger-Taweel (King Gizzard & The Lizard Wizard) zorgden ervoor dat SONS debuutalbum Family Dinner klinkt als – wel ja – een heel fucked-up family dinner. Razende garagerock geheel naar onze smaak: ongedwongen organisch, speels lo-fi en gewoon lekker vuil. Tracks als Ricochet, Naughty en Tube Spit spuien no-nonsens garage uit de betere doe-zelf-zaak, spek naar de bek voor al wie smikkelt van Jay Reatard, Oblivians, Thee Oh Sees, King Gizard & the Lizard Wizard of King Khan. Wie schuift aan voor de maaltijd?